Gott navždy. Hlas legendárního zpěváka znovu zazní díky Českému rozhlasu a umělé inteligenci

14. červenec 2023

Český rozhlas vrací pomocí moderních technologií do éteru hlas Karla Gotta, aby mohl načíst vybrané pasáže z jeho autobiografie. Celý týden bude na Radiožurnálu patřit unikátnímu projektu Gott navždy. Od pondělí do pátku nabídneme díly seriálu, které představí přípravy projektu. Premiérově hlas vytvořený umělou inteligencí zazní ve čtvrtek 13. července v živém speciálním vysílání Českého rozhlasu Dvojka.

Od pátku 14. července také budou ve vysílání i na mujRozhlas.cz k dispozici jednotlivé kapitoly z Gottovy autobiografie Má cesta za štěstím, jak ji načetl herec Igor Bareš a umělá inteligence hlasem Karla Gotta.

Program celého seriálu:

  • Pondělí: Nápad
    Hlas vytvořený umělou inteligencí. Proč se ho Český rozhlas rozhodl vytvořit a proč zvolil zrovna hlas Karla Gotta? Jaká úskalí nejen vývojáři řešili a v jaké podobě vše nakonec uslyší posluchači?

  • Úterý: Etika
    To, co Český rozhlas vytvořil, v Česku nikdo předtím neudělal. Jaké etické a právní otázky museli vývojáři řešit a jak je vyřešili? Jak je hlas Karla Gotta od umělé inteligence zabezpečený a jaká pro jeho užití existují pravidla?

  • Středa: Namlouvání
    Projekt spojuje klasickou četbu na pokračování od žijícího herce s hlasem Karla Gotta od umělé inteligence. Jak vše vypadalo přímo ve studiu, kde vzniklo 73 dílů a jak režisér oba způsoby provázal dohromady?

  • Čtvrtek: Syntéza tvoření
    Hlas Karla Gotta vytvořila umělá inteligence na základě pokynů od vývojářů. Ti museli řešit třeba správnou výslovnost nebo tempo řeči. Jak zněla první verze umělého hlasu a kolik práce zabrala ta nejdokonalejší?

  • Pátek: Skládání
    Za vším hledej člověka. Poslední slovo v tom, jak hlas Karla Gotta vytvořený umělou inteligencí zní, stejně měli lidé. Kdo vybíral z desítek verzí každé věty? A jak složité bylo po slabikách vše poskládat dohromady?

GOTT NAVŽDY: Má cesta za štěstím >>

GOTT NAVŽDY
Spustit audio