Funkcionáři na scestí

12. únor 2010
Ozvěny dne

Politika není procházka kvetoucí alejí, to by dnes nemělo překvapovat. Boj se přiostřil na všech liniích, a že by to měla být hlavně služba vlasti, o tom sní jen hrstka vyzyvatelů starých časů. Ale kdož ví, jestli to tak vůbec kdy bylo.

Některé způsoby naší dnešní politiky připomínají však spíše filmy o válce mafií. Politické klání se utrhlo z řetězu a přináší s sebou i každodenní hrůzostrašná obvinění z odsouzeníhodných činů, často korupčních, až běhá mráz po zádech. Ale stejně často tato obvinění vyznějí do ztracena.

A můžeme se zmateně tázat - stalo se tak proto, že to někdo mocný zametl pod koberec, nebo šlo od začátku o obvinění přehnaná či falešná? A proč policie jednou teatrálně zatýká a pak v tichosti pouští a v jiném případě zase nejedná tam, kde by podle zdravého rozumu jednat měla?

Kdo se v tom má vyznat. Proto je asi zatím předčasné spekulovat, z jakého soudku je šokující zatčení starosty brněnské městské části Žabovřesky Kvapila z ODS a dalších lidí přímo v úřadu. V normálních poměrech by šlo o skandál velkých rozměrů a možná to také skandál bude, až se dozvíme víc.

Zatím je tu informační embargo a nezbývá než toužebně doufat, že policie ví, co dělá, a když starostu zadržela, pak rovnou při přijímání úplatku. Takový by měl být přece normální profesionální postup odhalení korupce.

V opačném případě se mohou obě strany dlouho dohadovat a zbude jen podezření, že se policie zase jednou nechala vtáhnout do jakýchsi vnitrostranických pozičních čachrů.

Například v konkurenční ČSSD dobře pamatují, že už už někoho vylučovali, až mu korupce nakonec prokázána nebyla. A co všechno už tam zaznělo při stranických primárkách, že by nikdo od kandidátů kůrku chleba nevzal.

Přitom doporučení pro politiky na všech úrovních by mohlo být jednoduché: Neberte úplatky a mocenský boj veďte převážně argumenty. Ale je něco takového vůbec možné v naší zdivočelé době?

Spustit audio

Více z pořadu