Festival Prague Pride nabídne 78 akcí, vyvrcholí průvodem hrdosti

10. srpen 2011

V Praze začíná festival Prague Pride 2011. Festival je zaměřený na gay, lesbickou a transgender komunitu, otevřený je ale pro všechny. Ode dneška až do neděle nabídne 78 akcí, mezi kterými jsou výstavy, divadelní a filmová představení, sportovní akce, prohlídky města s průvodcem nebo také debaty.

„Například ve čtvrtek se v Americkém centru koná odborná debata o násilných útocích na osoby s jinou sexuální orientací. V pátek pořádáme odborný workshop pro personalisty o diverzitě na pracovišti. Ve čtvrtek se můžete těšit na Transgender Me. Je to neuvěřitelný umělecký zážitek. Přední čeští fotografové vystavují svoje fotky na téma transgender. Budou tam divadelní představení,“ říká šéf festivalu Prague Pride Czeslaw Walek.

Úplně první událostí bude odpolední workshop taneční jógy, organizátoři ale za skutečný start pětidenní akce považují až dnešní večírek v jednom z pražských klubů.

Na každý den je připravena hudební nebo taneční party, zájemci se mohou zajít podívat i na semináře věnované lidským právům a homosexualitě. Připravené jsou diskuze o nemoci AIDS a možnostech prevence. Prezentovat se bude také filmový festival Mezipatra, který se uskuteční v listopadu v Praze a Brně.

Vrcholem festivalu by měl být sobotní průvod hrdosti z náměstí Republiky na Střelecký ostrov, na kterém organizátoři očekávají účast až sedmi tisíc lidí.

„Průvod je jednou z hlavních částí Prague Pride, stejně jako je tomu všude ve světě. Náš průvod začíná ve 12 hodin na náměstí Republiky, kde se budou lidé scházet. Ve 13 hodin vyrazíme přes Příkopy, Národní třídu a most Legií na Střelecký ostrov,“ uvádí organizátorka Kateřina Saparová.

Oslava tolerance

„Chceme to pojmout jako oslavu, festival zábavy, oslavu tolerance české společnosti,“ říká zástupce pořadatelů festivalu Petr Tomáš. Podle něj půjde spíše o pouliční karneval a nikdo by za akcí neměl hledat manifestaci ani politiku.

Tomáš také odmítá, že by program Prague Pride vybočoval z hranic obvyklých pro podobné akce. Pozornosti kritiků neušel například večírek Naked Party, kde měli být nazí lidé osvobozeni od vstupného.

Pochod gayů a leseb v Berlíně

„Podobné akce jsou běžné, ale musíme si uvědomit, že celý festival má 70 akcí. Naked Party je v soukromém klubu, a kdo to nechce vidět, tak to vidět nemusí. To bychom pak museli kritizovat i lidi na nudaplážích, kteří se odhalují veřejně,“ míní Tomáš.

Možných konfliktů se pořadatelé nebojí, nabádají však účastníky, aby se nenechali vyprovokovat. „Akce pořádané ve stejnou dobu nepovažujeme za ohrožení. Nějak nám ale nedošlo, proč by měl být ohlášený Pochod pro rodinu proti nám. V žádných našich materiálech ani programu festivalu není nic, co by bylo proti rodině,“ dodává Petr Tomáš.

Pochod za tradiční rodinu chystají jako protiváhu chystanému karnevalu gayů a leseb Mladí křesťanští demokraté, KDU-ČSL a Hnutí pro život.

autoři: zbz , pir , Marie Sýkorová , Mirko Kašpar
Spustit audio