Fenomén Marta. Hudební legenda a statečná žena slaví 80

1. listopad 2022

Málokomu se podaří, aby se jeho jméno stalo symbolem. Marta Kubišová o to nikdy neusilovala, přesto je dnes mnohými vnímána nejen jako skvělá zpěvačka s nezaměnitelným hlasem, ale také jako hrdinka událostí v srpnu 1968 a symbol listopadové revoluce 1989. Žena se zážitky a zkušenostmi na několik životů oslaví 1. listopadu 80. narozeniny a Radiožurnál jí bude celý týden přát vše nejlepší! Nalaďte si nový časosběrný seriál vždy v 8:50.

Chystaným Koncertem pro Martu se 3. listopadu k narozeninovým přáním přidá i stanice Českého rozhlasu Dvojka. Pražská Lucerna hlásí dávno vyprodáno – my pro vás ale v Dopoledním Radiožurnálu budeme mít unikátní šanci vyhrát dvě vstupenky.

Čtěte také

Koncert pro Martu

„Je to především pocta legendě české hudby Martě Kubišové, nicméně smyslem této akce je také oživit starší písně novou úpravou a zpěvem mladých interpretů. Některé písně ve skvělých aranžích Petra Maláska, které na koncertě zazní, využijeme ve vysílání stanic Českého rozhlasu. Stejně tak, jako se to povedlo například u koncertu Karel Kryl 70,“ láká k poslechu generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Neumíte si představit, jak je pro zpěváka úžasné, když vidí, jak jeho skladby interpretují jiní, a ví, kolik jim to muselo dát práce. To je nejlepší dárek.
Marta Kubišová

Na koncertě zazpívají umělci, které si vybrala sama Marta Kubišová. Návštěvníci se tak mohou těšit na Anetu Langerovou, Vojtěcha Dyka, Janu Kirschner, Václava Neckáře, Hanu Holišovou či Bereniku Kohoutovou. Hity Marty Kubišové zaranžoval Petr Malásek a o doprovod se postará Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu.

Koncert pro Martu

„Neumíte si představit, jak je pro zpěváka úžasné, když vidí, jak jeho skladby interpretují jiní, a ví, kolik jim to muselo dát práce. To je nejlepší dárek,“ usmívá se Marta Kubišová.

Moderátorem večera bude Václav Kopta, který je zároveň jedním z oblíbených zpěvaččiných textařů. „Celý život se snažím vyhýbat frázím, ale v tomto případě k narozeninovému koncertu Marty Kubišové ve velkém sále pražské Lucerny mohu říct jediné: Bude mi ctí,“ říká Václav Kopta, který kromě moderování na chvíli usedne i ke klavíru a chystá také další překvapení.

Koncert pro Martu odvysílá v přímém přenosu Český rozhlas Dvojka a ze záznamu ČT 1.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio

Související