Evropský soud pro lidská práva nemá s EU nic společného

8. prosinec 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Nejčastěji se na tento mezinárodní soud obracíme v souvislosti s porušením našeho práva na spravedlivý proces. Tento prohřešek je důvodem ke skoro třetině všech stížností na Českou republiku.

Podat žalobu ale také můžeme, když si myslíme, že jsme byli poškozeni ve svém právu na život, soukromí a rodinu, na svobodu projevu nebo užívání majetku. Nemůžeme si ovšem stěžovat obecně na nějaký zákon, ale pouze na konkrétní křivdu, jejíž obětí jsme se stali. Musíme proto předtím vyčerpat všechny právní prostředky v naší zemi.

Čtěte také

Tuto možnost nemají jenom jednotliví občané, žalobu mohou podávat i občanská sdružení, a dokonce celé státy. Počet stížností na porušování lidských práv proti České republice přitom v posledních letech klesl pod čtyři sta ročně. Naopak největšími provinilci podle údajů z loňska jsou Ukrajina, Rusko, Turecko a Itálie.

Ještě připomeňme, že Evropský soud pro lidská práva nemá nic společného s Evropskou unií. Je ale součástí Rady Evropy. Ta sdružuje 47 evropských států, které podepsaly Úmluvu o lidských právech. Soud sídlí ve Štrasburku a pracuje od roku 1959.

autor: spr
Spustit audio