EU a Ukrajina podepsaly asociační dohodu. Zatím platí její politická část

21. březen 2014

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Bruselu podepsal asociační dohodu s Evropskou unií. Poté, co ji v listopadu odmítl uzavřít tehdejší prezident Viktor Janukovyč, vypukly na Ukrajině rozsáhlé demonstrace, které vedly až k Janukovyčově pádu. Dohoda není jistým závazkem pro vstup do EU, ale dává státům výhody volného obchodu a politické a bezpečnostní spolupráce.

Prosperující budoucnost, přístup k evropskému trhu a politickou podporu. To vše osmadvacítka nabízí Ukrajině podle britského premiéra Davida Camerona.

„Tato dohoda naplňuje touhy milionů Ukrajinců,“ řekl premiér Jaceňuk. Vstupu do EU se ale dohoda netýká. Ukrajina není kandidátem na členství. Unie jí ho nenabídla a Ukrajina o něj ani nepožádala. Je to tedy spíš symbolické vyjádření.

Dohoda byla podepsána jako celek, ale prozatím budou platit pouze její politické části, kde se mluví třeba o respektu k lidským právům, demokracii, o společném boji proti terorismu.

Klíčová obchodní část dohody zatím platit nezačne, stane se tak zřejmě až po ukrajinských parlamentních volbách. Zahrnuje vzájemné zrušení cel mezi zeměmi Evropské unie a Ukrajinou. Neznamená to však, že by Ukrajina obchodní výhody nemohla dostat, právě naopak.

EU zruší cla na ukrajinské výrobky

Evropská komise totiž navrhla, aby Evropská unie sama jednostranně zrušila cla na ukrajinské výrobky dovážené do zemí Evropské unie, a přitom nebude muset zrušit svá cla na evropské výrobky.

„Jsou jasnými důkazy toho, že Evropská unie je plně zavázaná Ukrajinu podporovat,“ vysvětluje velvyslanec při unii Martin Povejšil.

Tento částečný podpis je pro Ukrajinu dokonce výhodnější, než kdyby platila celá dohoda. Brusel odhaduje, že Ukrajina na tom může vydělat 500 milionů eur ročně, tedy víc než 13 miliard korun.

Čtěte také

Obavy, zda toto opatření nemůže poškodit evropské, tedy i české zemědělství, až na výjimky nezaznívají. Český ministr financí Andrej Babiš, sám velkopodnikatel v potravinářském průmyslu, minulý týden v Bruselu řekl, že možná někdo nedomyslel dopady na evropský potravinářský průmysl.

To ale odmítá i premiér Bohuslav Sobotka: „Bude to opatření, které bude fungovat v řádu měsíců, nikoli let. Je to dočasné a nemyslím si, že by to mělo mít nějaké zásadní dopady na evropský zemědělský trh,“ tvrdí.

Výjimečné výhody pro Ukrajinu mají platit jen do listopadu, prodlouženy mohou být maximálně v řádu několika měsíců.

Dohodu měl už dříve podepsat tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, na poslední chvíli to ale odmítl. Právě kvůli tomu vypukly před několika měsíci hlavně v Kyjevě bouřlivé prostesty.

autoři: oho , sit , pan , sib , kap
Spustit audio