Energetický cenový strop by měl zajistit podle firem klidnější rok

2. leden 2023 07:20

Průmyslové firmy v Moravskoslezském kraji mají za sebou těžký rok. Výrazné změny cen energií a nejistota ohledně státní podpory zasáhly nejenom velké závody, ale i menší výrobce. Mnozí doufají, že rok 2023 už bude podstatně klidnější. Naznačuje to například situace ve skupině průmyslových firem BR GROUP.

Napětí, propouštění, strach z budoucnosti. Tak to vypadalo během uplynulého roku ve firmě CONROP v Bolaticích na Hlučínsku. Vyrábí se tam velkoobjemové vaky.

Ceny energií natolik zdražily nákupy materiálů, že firma na trhu neobstojí, popisoval se na konci léta ředitel firmy Karel Pavlíček. K energetickému šoku se přidaly i potíže s kurzem eura vůči koruně.

Na přelomu roku už je ale výrazně lépe, také díky vyhlášenému stropu v cenách energií, potvrdil výkonný ředitel skupiny BR GROUP, do které patří i zmiňovaný CONROP, Petr Mitura.

„Teď očekáváme, že je vyhlášen program stropu na rok 2023, který je z našeho pohledu v rozumné výši, ale jsou tam určité další limity na skupinu, kolik z té dotace může být poskytnuto. A tam si zatím nejsme jistí, jak vlastně bude ten zákon přesně znít, abychom věděli, jestli s tou zastropovanou energií můžeme počítat po celý rok, nebo se nás to nějak dotkne jen část roku,“ doplnil Mitura.

Vztahy s odběrateli se podle něj udržely, daří se získávat nové zakázky, firmy tak můžou hledat chybějící zaměstnance a dát dohromady plán na nejbližší měsíce. Podle ředitele Mitury by tento rok měl být ekonomicky stabilnější než ten minulý.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související