Moravskoslezský kraj 2023: Otevření obchvatů, zasypávání dolu a OneRepublic

28. prosinec 2022 15:02

Dokončení několika obchvatů, zasypávání Dolu Frenštát v Beskydech či výstavba nové odbavovací plochy na letišti Leoše Janáčka v Mošnově čeká Moravskoslezský kraj v roce 2023. Lidé se mohou těšit i na kapelu OneRepublic na festivalu Colours of Ostrava či návrat festivalu Štěrkovna Open Music do areálu Hlučínského jezera na Opavsku. Mezi další významné události v kraji v nadcházejícím roce patří i výstavba nového koncertního sálu a rekonstrukce Domu kultury města Ostravy.

Festival Colours of Ostrava se uskuteční od 19. do 22. července v industriálním areálu Dolních Vítkovic. Kromě americké rockové kapely OneRepublic na něm vystoupí i bývalý člen chlapecké skupiny One Direction Niall Horan. Po dvou letech v náhradním prostoru se do areálu Hlučínského jezera v Hlučíně vrací festival Štěrkovna Open Music, který se kvůli revitalizaci jezera konal dva roky v LandekParku v Ostravě. Od 27. do 29. července na něm vystoupí špička české hudební scény, například kapely Lucie, Chinaski, Pražský výběr či Mig 21, Tata Bojs a řada dalších.

Největší středoevropský festival taneční hudby Beats for Love se v Dolních Vítkovicích uskuteční od 5. do 8. července. Na Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka (od 1. června do 1. července) příští rok vystoupí například Česká filharmonie. Společně s Pražským filharmonickým sborem uvedou skladbu Stabat mater Antonína Dvořáka. Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar budou předány 17. dubna v Domě kultury Poklad, na podzim pak na Jantarovém schodišti slávy přibude další hvězda umělce oceněného za celoživotní přínos. Na letišti v Mošnově na Novojičínsku se v září uskuteční největší bezpečnostní přehlídka v Evropě - Dny NATO. Letos areál navštívilo během dvou dnů přibližně 110.000 lidí.

Dny NATO 2022

Moravskoslezský kraj čeká v příštím roce zprovoznění několika důležitých dopravních staveb. Poslední část obchvatu Třince by se mohla částečně otevřít už v lednu. Obchvat Frýdku-Místku má být dostavěný a zprovozněný bez omezení v polovině roku. V létě by se měl otevřít i obchvat Karviné. Bude přeložkou silnice I/67, která z města vede na jedné straně do Bohumína a na druhé do Českého Těšína.

Sledovanou událostí bude také zasypávání Dolu Frenštát v Beskydech, které by se mělo uskutečnit na jaře. V černouhelném dole v Trojanovicích na Novojičínsku se nikdy netěžilo, od roku 1991 je v konzervačním režimu a zásoby byly už před 20 lety odepsány. Obec Trojanovice připravuje projekt nazvaný Cérka, během nějž by v areálu měly vzniknout budovy pro podnikání i bydlení, návštěvnické centrum s rozhlednou, školou a školkou či podnikatelským inkubátorem. Přijít to má na 2,5 miliardy korun.

Důl Frenštát na archivním snímku z roku 2011

Společnost Contera ve čtvrti Nová Karolina v Ostravě dokončí administrativní budovu Organica. Objekt, v němž bude 23.300 metrů čtverečních kancelářských či obchodních ploch, přijde na více než miliardu korun. V Kopřivnici na Novojičínsku by měla skončit více než dvouletá rozsáhlá revitalizace centra. Stavba má prostor proměnit v moderní a reprezentativní městské centrum.

Moravskoslezský kraj má na příští rok schválený rozpočet téměř 15 miliard korun, po započtení státních dotací však jeho výše bude činit zhruba 39 miliard korun. Kraj má v plánu proinvestovat téměř pět miliard korun. K významným investicím bude patřit třeba pokračující výstavba domova pro seniory a domova se zvláštním režimem v Kopřivnici na Novojičínsku. V plánu je například i výstavba odbavovací plochy na letišti Leoše Janáčka.

Rekordní rozpočet pro příští rok je schválen v krajské metropoli. Ostrava bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem bezmála 14,318 miliardy korun. Na investice půjde 4,908 miliardy korun, což je 34,3 procenta rozpočtu. V Ostravě bude pokračovat například modernizace Domova pro seniory Korýtko, obnova Grossmannovy vily či výstavba nového koncertního sálu a rekonstrukce Domu kultury města Ostravy.

zdroj: ČTK
Spustit audio