Dovolená na Jadranu? Od července by se hranice s Chorvatskem mohly otevřít, naznačuje ministr zahraničí

Kdy se Češi opět podívají na dovolenou k moři? Jednání probíhají, za jakých podmínek a kdy se ale Češi opět podívají do Chorvatska nebo třeba Řecka, není potvrzené, zdůrazňuje v rozhovoru s Vladimírem Krocem Tomáš Petříček, ministr zahraničí a místopředseda ČSSD.

Rakouská ministryně turistiky prohlásila, že otevření hranic se sousedními státy je pro Rakousko prioritou. A zájem je oboustranný – jak říká Tomáš Petříček, plán Česka je otevřít hranici se sousedními státy co nejdříve.

Čtěte také

„Směřujeme k tomu, aby se kolem 15. června otevřely hranice mezi Českem, Rakouskem a Slovenskem,“ potvrzuje český ministr zahraničí. Vše je podle něj samozřejmě podmíněno příznivou epidemiologickou situací.

„Navíc věřím, že od 1. července by mezi státy, kam za nějakých podmínek budou moci čeští občané vycestovat, mohlo patřit i Chorvatsko, Slovinsko, Řecko nebo Bulharsko,“ dodává. K uvolnění hranic mezi těmito státy a Českem od července by podle něj mělo dojít na 90 %. Jasnou informaci dostanou občané na přelomu května a června.

S jinými státy bude ale zřejmě situace komplikovanější. „Mluvit o tom, jak bude fungovat cestování například mezi Českem a Velkou Británií nebo Francií, je předčasné,“ dodává ministr zahraničí.

Kdy se naopak zahraniční turisté podívají do Česka? Proč podle šéfa české diplomacie vztahy s Ruskem nevzkvétají? A jak konzistentní je naše zahraniční politika? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio