Dovážení odpadů na naše území

16. březen 2006
Vaše téma

Česká republika se stala cílovou stanicí nepopulárních odpadů. Zejména z Bavorska, Saska-Anhaltska či z okolí Berlína k nám míří ilegální dovozi smetí nejrůznějšího druhu. O tom, proč tomu tak není v jiných zemí Evropské unie se hovoří v dnešním pořadu Vaše téma.

Do Česka míří tuny zahraničního odpadu. Zvláště Němci se tak zbavují nechtěného smetí. To se sice někdy a někomu může hodit ke zpracování, jindy zase zatěžuje naše životní prostředí. Jak je to ale ve vztahu k sousednímu Polsku? Do toho vnáší světlo respondent našeho varšavského zpravodaje Martina Dorazína.

Dorazín: Zatímco do Čech se starý papír, kovový šrot, plastové nebo textilní odpady mohou vozit jako každé jiné zboží, v Polsku platí mnohem přísnější režim, vysvětluje zástupce generálního inspektora pro ochranu životního prostředí Roman Jaworski.

Jaworski: Dovoz těchto odpadků do roku 2007 a částečně až do roku 2012 vyžaduje souhlas generálního inspektora. Je to poměrně zdlouhavá administrativní procedura, má to tedy svou dobrou i špatnou stránku. V současnosti nám například chybí kovový šrot. Každý podnik na zpracování druhotných surovin má určitou kapacitu. Každá zásilka musí mít předem určeného odběratele, který získal povolení inspektora. Za porušení pravidel hrozí tříletý zákaz podnikání v oboru. Celníci dost dobře chrání hranice, ale úplně zabránit pašování dost dobře nemohou. V Polsku jsou proto také časté kontroly ve vnitrozemí, provádí je dopravní policie.

V Bruselu se nyní připravuje evropská směrnice o odpadech. Podle Ministerstva životního prostředí by mohla vést k nárůstu dovozu odpadků ze zahraničí. Předloha počítá se změnou současné hierarchie nakládání s odpady tak, že na stejnou úroveň dává materiálové a energetické využití odpadu.

Tato novela skutečně počítá s tím, že některý dočasný odpad už napříště nebude odpadem, souhlasně dodává Hans-Dieter Kowalski, z Ministerstva životního prostředí v Sasku. Německo přitom staví na zájmu o komunální odpad v České republice. Tamní povědomí o dovozu smetí z Německa mapuje na základě reportáží TV ZDF zpravodaj Jiří Hošek.

Hošek: Představitel firmy Dux z německého Halle tvrdil, že o odpad byl v Česku zájem. Z novin se tématu podrobně věnoval a to s podtitulkem "Česko se topí v Německé špíně" denník Die Tage Zeitung. Ten v článku laděném kriticky proti německé straně mimo jiné napsal, že od okamžiku, kdy v Německu vstoupil v platnost zákon o odpadech, je jeho likvidace v českých spalovnách o polovinu lacinější. Jiný list podrobně vylíčil cílené kontroly na hraničních přechodech, které se snaží udělat přítrž odpadové turistice. Deník ale připoměl, že pěknou paseku udělají na německé straně hranic tu a tam také čeští vykradači skládek. Pokud najdou druhý elektrický sporák, který je lepší než ten první, tak ten horší nechají stát někde na poli.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu