Do jaké kategorie zařadit termín "Hovadismus"?

21. červenec 2013

Hovadismus je, když... Když co? Od koho? A nám všem, nebo jen těm nejcitlivějším?

Jak to vysvětlit, aby posluchač pochopil, že co je hovadné, může být ve skutečnosti krásné, city drásající, a zároveň stupidní. Publicista Ondřej Neff, muž mnoha oborů Jan Vodňanský a kulturolog Vladimír Borecký proberou historii a současnost hovadismu v Čechách.

Do jaké kategorie se termín hovadismus řadí - je to záležitost kulturní, estetická, společenská? Je to jev stále živý, nebo jeho opodstatněnost už pominula? Jak mnoho je posuzování tohoto jevu závislé na posuzovatelově individualitě, vyspělosti, vkusu atd.? Neinformovaný posluchač se překvapeně dozví, že hovadismus ve své pravé podobě nelze ztotožnit s dnešním ledabylým výkladem, a to že tento termín označuje vše, co je hloupé, zbytečné, byrokraticky zdlouhavé, co je výplodem nedbalé práce mozku či svědectvím o výpadku jeho fungování.

Pořad je bohatě ilustrován příklady, z nichž především ty zvukové mu dodají až magické kouzlo nesmyslna. Abychom ale přece jen konkrétněji naznačili, jaký je vlastně ten fenomén na pomezí krásy a ohavnosti, dojetí a odsouzení s rozmanitou míru životní oprávněnosti, ocitujeme slova Ondřeje Neffa: Já jsem měl doma takovou věc, nevím, jak to popsat, jestli je to socha nebo obraz, koupil jsem to někde na blešáku. Když jste se koukali z jedné strany, tak tam byl president Beneš, z druhé strany Josef Vissarionovič Stalin, a z přímého pohledu Masaryk nebo někdo takový. A to vzniklo v tom pětačtyřicátém roce v takové té atmosféře, kterou báječně popsali otec a syn Svěrákovi ve filmu Obecná škola, jak ten Svěrák v roli toho otce vykládá, jak to Československo bude tím svorníkem v Evropě, budeme tím mostem mezi Západem a Východem. To byl čistý hovadismus, a ten obraz byl svědkem toho hovadismu

CZN100502 - Stalinův pomník

Dokument z cyklu Ismy po česku - Hovadismus, uslyšíme v neděli na Dvojce ČRo.

autor: Zdeněk Bouček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.