Concertino Praga 1966–2018. Dokumentární průřez archivními nahrávkami, rozhovory s účastníky, zakladateli i porotci mezinárodní soutěže mladých hudebníků

10. červen 2018

Radiodokument o rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga a s ní spojeném Jihočeském festivalu Concertino Praga, který letos slaví 50 let své existence.

Audiodokument by chtěl propojit hlubokou a pohnutou minulost Concertina Praga se současností. Dobu konce 60. let minulého století s přítomností, jejíž životní styl je velmi odlišný a projevuje se bezesporu i ve vztahu žák-učitel, potažmo mladý hudební interpret-učitel. Nakonec i hudební interpretace jako taková prodělala za posledních 50 let překotný vývoj.

Ze vzpomínek zakladatelů Concertina Praga můžete cétit skutečný étos významu této soutěže. Jak je ale propojit s prostředí Hudební redakce pro děti a mládež, která byla zrušena, nebo s politickým zlomem v roce 1968, který se samozřejmě dotkl i fungování Českého rozhlasu a Concertina Praga, které ale po celou tu dobu nepřestalo pečovat o to, co považovalo za podstatné.

Pochyby o soutěžení

Tím podstatným je vztah k hudbě a platforma pro setkávání mladých hudebníků, sdílení zkušeností a mezinárodní dialog. Zároveň i skvělá schopnost sebe reflexe vedoucích představitelů Concertina Praga, kteří se nebojí otevřeně pochybovat o „soutěžení“ jako takovém i o relativitě výsledků.

Přála jsem si, aby se v radiodokumentu setkala minulost s přítomností, tak nějak bezprostředně, samosebou. Aby historií protékala radostná přítomnost, kterou tvoří vážný vztah k hudbě. A hudba pak sama působí tak, jak to jenom ona umí, napříč stoletími, skrz všechny generace. Aby ale hudba mohla působit, je třeba otevřených muzikantů–interpretů, kteří právě o tento vztah usilují.

Concertino Praga, historie
autor: Viola Ježková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.