Do čela Činohry Národního divadla se postaví SKUTR. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský soubor povedou v období 2022–2028

24. listopad 2021

Poté, co současný šéf Daniel Špinar ohlásil předčasný odchod z funkce, oslovilo vedení divadla několik kandidátů, přičemž vítěznou koncepci předložil režijně-dramturgický tandem SKUTR – Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský.

Společně s duem SKUTR se o post šéfa činohry utkal režisér Marian Amsler a dramaturgyně Lenka Havlíková. Generální ředitel Národního divadla Jan Burian rozhodl na základě doporučení výběrové komise. Ve výběrové komisi zasedli: umělecká šéfka Divadla Na zábradlí Dora Viceníková, emeritní ředitelka Dejvického divadla a výkonná ředitelka Asociace profesionálních divadel Eva Kejkrtová Měřičková, prorektor AMU prof. Jan Hančil, kteří jsou také zároveň členy Garanční rady Národního divadla (poradního orgánu ministra kultury), ředitel Národního divadla v Brně Martin Glaser a herec David Prachař, který byl nominován uměleckým souborem Činohry.

Režisérské duo SKUTR: Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka

„Předložené strategie svědčí o prokazatelných znalostech a schopnostech všech uchazečů vést činoherní soubor a realizovat v systému repertoárového divadla kvalitní divadelní produkci v domácím a potenciálně i zahraničním kontextu,“ uvedl generální ředitel Národního divadla Jan Burian.

Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka jsou jako režiséři v Národním divadle dosud podepsáni pod 8 inscenacemi, například pod divácky úspěšnou inscenací KYTICE. Do Národního divadla chtějí přivést jako kmenového režiséra Michala Vajdičku (emeritního uměleckého šéfa Dejvického divadla a Činohry Slovenského národního divadla v Bratislavě).

Čtěte také

Režijní duo SKUTR tvoří Martin Kukučka (1979) a Lukáš Trpišovský (1979), kteří se potkali na studiích na pražském DAMU. Inscenace SKUTRu se představily na mnoha festivalech v Evropě a Asii; například na festivalu Fringe ve skotském Edinburghu absolvovala jejich inscenace Plačky 22 repríz a byla nominována na Total Theatre Award.

Věnují se autorské tvorbě (například Nickname, La Putyka, Svěcení jara, Bouře, Walls & Handbags, Orfeus) i režii opery, tanečních inscenací, činohry, cirkusu a dalších divadelních žánrů pro české i evropské scény jako Národní divadlo v Praze, Brně i Ostravě, Aalto-Musiktheater Essen, Hellerau Dresden, Slovenské národné divadlo v Bratislavě, Divadlo Archa, Divadlo v Dlouhé, HaDivadlo, Divadlo Na zábradlí, Klicperovo divadlo, Astorka Korzo 90, Lubuski Teatr, Otáčivé hlediště Český Krumlov nebo Letní shakespearovské slavnosti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.