Danone: Jogurt, který měl být zárukou zdraví a dlouhověkosti. Nejdřív se prodával v lékárně

U zrodu největšího světového výrobce jogurtů, který má za sebou více než stoletou historii, stál řecký lékař. Nebyl jediný, koho po první světové válce znepokojovalo chatrné zdraví dětí a jejich podvýživa. Jako první ale přišel s nápadem podpořit zdraví tradičním pokrmem z Balkánu –  jogurtem. 

Připravili: Jitka Škápíková, Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukový design: Jiří Litoš
Premiéra: 21. 9. 2021

S výrobou jogurtu, který dal základ budoucí značce Danone, začal Isaac Carasso. Byl židovského původu, narodil se v Soluni v roce 1874 a stal se lékařem. Když Balkán v roce 1912 zasáhly války a řecké jednotky obsadily jeho rodiště, sebral ženu a malého synka Daniela a odjel do Barcelony, kde kdysi žili jeho předkové.

Války se přehnaly, i ta první světová, ale doba byla zlá. Lékař Carasso viděl všude kolem sebe sociální a ekonomický rozvrat, nedostatečnou hygienu, podvýživu a četný výskyt střevních chorob. Hlavně u malých dětí. Cítil silnou potřebu nějak pomoci. A protože ze svého domova znal tradiční balkánské jídlo – jogurt – zkusil to s ním.

Klíč ke zdraví

Šel na to vědecky. Nedlouho předtím, v roce 1908, totiž získal Nobelovu cenu za výzkum imunity původem ruský badatel Ilja Iljič Mečnikov, vedoucí výzkumu Pasteurova ústavu v Paříži. A Carasso se o jeho práci živě zajímal.

Ilja Mečnikov jako první vyslovil hypotézu, že klíčem k tělesné pohodě a dlouhověkosti je správná střevní flóra, tedy vyvážená kombinace bakterií žijících ve střevech. Všiml si, že balkánští pastevci, kteří jedli hodně jogurtu, se dožívali vysokého věku a těšili se dobrému zdraví. Profesor Mečnikov proto přisoudil pozitivní vliv na dlouhověkost dvěma kmenům bakterií obsažených v kysaném mléku.

Zvláštní důraz přitom kladl na bakterie rodu Lactobacillus, jejichž různé druhy se využívají k výrobě nejen jogurtu, ale i sýrů, kysaného zelí, piva, moštu a mnoha dalších potravin. Tyto bakterie žijí na sliznicích různých částí lidského těla, a jsou pro člověka přirozené. A napomáhají mimo jiné dobrému trávení.

První jogurt

Když se do Mečnikovových výzkumů začetl lékař Isaac Carasso, ihned se jeho myšlenkami nadchl. Roku 1919 spojil mléko s čistou mléčnou kvasnou kulturou získanou z Pasteurova ústavu a díky následnému kvašení vyrobil v Barceloně první jogurt.

Dá se předpokládat, že byl spokojen, protože získal přesně to, oč usiloval: jednoduché jídlo s velkým pozitivním dopadem na lidské zdraví. Jogurty zřejmě chutnaly a prospívaly i jeho synkovi Danielovi, protože katalánskou podobu jeho jména – Danon či Danone – zvolil pan Carasso jako název své zbrusu nové průmyslové výrobny jogurtů.

Kdy se přestěhovaly jogurty z lékáren do obchodní sítě? Jak firma přečkala druhý celosvětový válečný konflikt? Co všechno vyrábí Danone dnes?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související