Covid pas by turistice pomohl. Do letní sezony ale zavedený nebude, myslí si Jan Papež

Za rok se počet cestovních kanceláří registrovaných u Ministerstva pro místní rozvoj snížil o čtvrtinu. Dá se očekávat, že jich skončí ještě více? Jaká bude letošní turistická sezona? Umožní dovolenou u moře takzvané covid pasy? A kdy budeme moci opět volně cestovat? Hostem Vladimíra Kroce ve Dvaceti minutách Radiožurnálu byl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. 

Jak turismu napomůže takzvaný covid pas, který představila Evropská unie?

Pokud by byl funkční, tak by turistice určitě pomohl. Problém bude ovšem v tom, že se země Evropské unie nebudou schopny dohodnout na jeho parametrech. My už o něm mluvíme více než dva měsíce a ty parametry jsou stále neznámé. Jednotlivé země trvají na tom, že budou odpovídat jejich představám. V tuto chvíli si myslím, že do letní sezony covid pas zavedený nebude.

Čtěte také

S tím novým potvrzením by měly smět cestovat osoby očkované proti koronaviru, ale i ty s negativním PCR testem, nebo s přirozeně vytvořenými protilátkami. To je snaha vyhnout se tomu, aby byli perzekvováni lidé, kteří se nechtějí nechat očkovat?

My souhlasíme s těmi třemi kategoriemi. Problém je v tom, že země jsou různě proočkované. Když se podíváte, jakým tempem postupuje očkování u nás, tak na ty, kteří nejvíce cestují, což jsou lidé mezi 20 až 50 lety, se dostane až v září nebo v říjnu. To znamená, že letní sezona se rozhodně nechytne. Optimistickým prohlášením vlády, že budeme na konci května proočkovaní ze 40 procent a v srpnu ze 60 procent, nevěřím. Data tomu neodpovídají.

Co se týká protilátek, tak v médiích se objevuje zajímavá informace, že někteří lidé, kteří prošli covidem, nemají žádné protilátky. To znamená, že buď jím neprošli a testy zachytily jinou nemoc, nebo jím prošli, ale nemají je. Protilátky se dají testovat, ale zatím není určeno, jaký typ laboratoře a jakou formou bude to potvrzení vydávat. U PCR testů nám trochu vadí, že to bude zvýšená byrokracie. Vy si uděláte test, dostanete písemný výsledek a budete ho muset zapisovat do toho covid pasu.

Jak to ale řešit jinak? Pandemická situace se totiž v málokteré zemi vyvíjí slibně.

Souhlasíme s covid pasem, to není problém. Problém je v tom, že jednotnost parametrů je v nedohlednu a obávám se, že každá země si bude vytvářet svůj vlastní. Může se potom stát, že budete cestovat s pěti různými variantami. 

autoři: Vladimír Kroc , vla

Související