Co nám řekli mladí

14. květen 2010
Ozvěny dne

Z voleb nanečisto středoškoláků se nakonec stala větší záležitost, než si zasloužily. Přičinili se o to hejtmani, kteří měli asi oprávněný pocit, že těsně před volbami není rozumné organizovat, i v dobré víře, tak rozsáhlou politicko-mládežnickou akci, která se v třeskuté bitvě neubrání účelovým výkladům.

Nakonec se přesně toto stalo a přiznejme otevřeně, že i proto je možné charakterizovat nápad jako rozporuplný. Je tu určitě nezpochybnitelná bohulibá snaha ukázat mladým lidem, prvovoličům a zanedlouho prvovoličům, jak funguje základní demokratický instrument, na domácí půdě, kde není žádný ostych před důležitými osobami ve volební komisí.

Na straně druhé je tu velká pochybnost o načasování takového experimentu. Dostatečný časový odstup od skutečných voleb by byl rozhodně namístě, pustit se do něj pár dní před nimi, v době vrcholící a věru že velmi nervózní volební kampaně, to je na pováženou. A když už k tomu došlo, pak celou akci bylo nutno zasadit do patřičného kontextu, jako že jde o nezávazný, nereprezentativní průzkum preferencí jisté části mladých lidí, nic víc.

K výsledkům voleb, byť jsou obsáhle komentovány, toho není zase mnoho co říci. Jde skutečně jen o povrchní informaci o preferenci náctiletých. To, že na rozdíl do svých vrstevníků na Západě nemají rádi levici a naopak se přiklání k pravici, není nic nového a ukazují to i serióznější průzkumy.

Sociologové na to mají jednoduché a logické vysvětlení. Zatímco na Západě generace rodičů volí pravici, protože má určité postavení, jejich děti se na protest proti nim přiklánějí k levici včetně té extrémní. A v České republice vlivem historických okolností a dnešních složitých poměrů je to naopak. Klasický konflikt generací. Táta statkář, syn komunista, matka komunistka, dcera disidentka nebo podnikatelka.

Ze studentských předvolebních voleb tedy není třeba dělat víc, než jsou, ale co by rozhodně mělo být zachováno, to by měla být stálá pozornost všech demokratických stran této generaci. Abychom se pak jednou všichni, nejen hejtmani, opravdu nedivili.

Spustit audio

Více z pořadu