Čínská CEFC zvýší podíl ve Slavii na 67 procent, Šimáně se bude věnovat mládeži

6. duben 2016

Minoritní akcionář Jiří Šimáně a zástupce majoritního vlastníka Slavie Jaroslav Tvrdík našli po mediální výměně názorů shodu na dalším směřování klubu. Firma CEFC koupí další akcie, aby její podíl přesáhl dvě třetiny. Bývalý předseda představenstva má budovat mládežnickou akademii.

„Společnost CEFC po dohodě obou akcionářů posílí svou majetkovou účast tak, aby dosáhla nejméně 67% podílu a převzala tak plnou odpovědnost za obchodní vedení společnosti SK Slavia Praha,“ píše se ve společném prohlášení Jaroslava Tvrdíka a Jiřího Šimáněho, který zástupce čínských majitelů zveřejnil na svém twitterovém účtu.

V současné době má CEFC 60 procent akcií, Šimáně přibližně 40. Držení dvoutřetinového balíku akcií umožní jejich vlastníkovi dělat samostatně zásadní ekonomická rozhodnutí.

Většinový majitel také nominuje svého představitele na uvolněnou pozici předsedy představenstva klubu, kterou Šimáně v pondělí opustil kvůli neshodám mezi akcionáři.

Jiří Šimáně se má do představenstva vrátit, ale už ne jako jeho předseda. Jeho hlavním úkolem má být vybudování mládežnické akademie Slavie.

Obě nejvýraznější osobnosti z vedení klubu také vyjádřily politování nad medializací vzájemné komunikace. Ta proběhla poté, co Jaroslav Tvrdík označil jako jeden z důvodů Šimáněho rezignace spor o setrvání trenéra Dušana Uhrina a vedení sportovního úseku klubu. Šimáně ho následně vyzval, aby zprávu dementoval.

autor: vman
Spustit audio