Cílem izraelské pozemní operace je zbavit Hamás vlády v Gaze. Jeho vedení se ukrývá pod nemocnicemi, říká česká velvyslankyně v Izraeli

Kdy zahájí Izrael v Pásmu Gazy pozemní operaci? Jaký bude osud rukojmí zadržovaných ozbrojenci z palestinského teroristického hnutí Hamás? A jak distribuovat humanitární pomoc obyvatelům Pásma Gazy, aniž by se dostala do rukou Hamásu? Vladimír Kroc se ptal české velvyslankyně v Izraeli Veroniky Kuchyňové Šmigolové.

Z hlediska EU je prioritou doručení humanitární pomoci obyvatelům Pásma Gazy ostřelovaného Izraelem. To prohlásil v pondělí šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Jak se k takové pomoci staví Izrael? Zcela odmítavě?

Čtěte také

Nemyslím si, že to je prioritou EU. To je možná prioritou Josepa Borrella. Naší prioritou jako České republiky je, aby byla propuštěna všechna rukojmí, která Hamás zajal a která drží. Samozřejmě nechceme, aby trpěli civilisté v Pásmu Gazy, zejména ti na jihu, kteří odešli ze severní části, která je bombardována. Hamás by mohl dosáhnout toho, že bude proudit veškerá pomoc do Gazy, kdyby rukojmí propustil, k čemuž se evidentně nechystá nebo to dělá velmi selektivně.

Domnívám se, že EU bude v nějaké chvíli úplně základní humanitární pomoc na jih Gazy dodávat. Ale jak jste říkal, je zcela nutné zajistit, aby se tam pomoc nedostala do rukou Hamásu. Čili by to měly být zaprvé opravdu jen základní potraviny, voda, hygienické potřeby, které nejsou zneužitelné a EU by měla mít kontrolu nad distribucí této pomoci.

Po jednání unijních ministrů zahraničí v Lucemburku řekl ministr Jan Lipavský, že je potřeba zajistit, aby humanitární pomoc pásma Gazy nebyla využita k dalším útokům proti Izraeli. Jak se toto dá prakticky udělat?

Prakticky se to dá udělat velmi těžko, protože každá pomoc, kterou strádající obyvatelé Gazy dostanou, znamená, že Hamás nebudeme muset dát peníze na pomoc svým obyvatelům, kteří žijí pod jeho vládou a bude moci peníze utratit za zbraně. Jako její jediný možný přístup, jak zabránit například zdravotní krizi na jihu Pásma Gazy, by znamenalo pracovat v zásadě jen s evropskými organizacemi, protože všichni, kdo jsou v Pásmu Gazy trvale, musí s Hamásem spolupracovat, aby přežili. A nemohou si dovolit vystupovat a chovat se proti němu. Čili by mu museli například i předat část humanitární pomoci.

Čtěte také

Podle Josepa Borrella by věci pomohlo vyhlášení humanitárního příměří. Za jakých podmínek by to bylo možné?

Já si myslím, že humanitární příměří v tuto chvíli v zásadě nepřichází v úvahu. Myslím, že v tuto chvíli někdy vyměňujeme příčinu a následek, protože celé bombardování Gazy je důsledkem toho, že Hamás přepadl Izrael, brutálním způsobem vraždil nevinné lidi a odvlekl přes 200 osob do zajetí.

Přestávka v bombardování znamená úlevu pro Hamás.

Nejjednodušší způsob, jak těm lidem v Gaze pomoci, je propustit rukojmí a v zásadě vydat nejvyšší představitelé Hamásu. Přestávka v bombardování znamená úlevu pro Hamás a v delším pohledu znamená prodlužování utrpení a konfliktu, protože nikdo nemůže předpokládat, že až se Hamás trochu sebere, neudělá zase něco podobného, jako udělal 7.října.

Dá se říci, kde se o osudu rukojmích de facto rozhoduje?

Čtěte také

O osudu rukojmích rozhodují ti, co je zajali, tedy vedení Hamásu. A o osudu Hamásu rozhodují v tuto chvíli izraelské ozbrojené síly a já jsem zcela přesvědčena, že jejich prvotním a hlavním cílem je zničit Hamás a jeho vedení, aby se nikdy nemohlo opakovat něco takového, co se stalo 7.října, aby nemohli odvléct další rukojmí do Gazy.

Druhým, téměř stejně důležitým, ale přesto až druhým cílem je osvobodit rukojmí. Nějaká komanda izraelských ozbrojených sil často pronikají během bombardování a během noci do Gazy a snaží se prozkoumávat síť tunelů, která je někde blíž hranice, aby nějaká rukojmí našli, ale domnívám se, že bez pozemní operace se toto nezdaří.

Jak pravděpodobné je, že Izrael zdrží pozemní operaci, dokud rukojmí neosvobodí?

Nejsem izraelský plánovač, ale myslím si, že kdyby měli zdržet pozemní operaci, než budou všechna rukojmí na svobodě, tak by pozemní operace nezačala v zásadě nikdy, protože rukojmí budou osvobozena, až bude dostatečný tlak na Hamás, aby ty lidi pustil. Oni je drží jako živé štíty.

Kdyby měli pozemní operaci zdržet, dokud nebudou všechna rukojmí na svobodě, nezačala by nikdy.

Doufá, že Izrael nebude ochoten útočit tak silně, aby ohrozil životy svých lidí. Je to velmi složité dilema, ale domnívám se, že Izrael se v tuto chvíli rozhodl soustředit se více na to zbavit se Hamásu, jeho vedení, zbavit se dlouhodobého nebezpečí nežli zachránit každý jednotlivý život těch rukojmí, kteří jsou nyní v Gaze a jejichž osud je zcela v rukou Hamásu.

A když Izrael žádal evakuaci severní Gazy, nepotvrdil tím rozhodnutí o zásahu?

Čtěte také

V zásadě ano. Ten zásah je velmi očekávaná a předpokládaná věc. Je otázkou, kdy přesně k němu dojde. A Izrael žádal obyvatele severní části Pásma Gazy, aby odešli na jih právě proto, aby při pozemní invazi a při bombardování byly civilní oběti co nejmenší.

Hamás má svá velitelství ve sklepech pod nemocnicemi.

Protože Hamás, to se obecně ví, jsou na to potvrzené důkazy, nejenže ostřeluje Izrael z blízkosti škol, školek a budov OSN, ale svá velitelství má ve sklepech pod nemocnicemi a těm nemocnicím například i brání v evakuaci, byť tamní doktoři i pacienti by se na jih docela rádi evakuovali. Takže cílem toho přesunu obyvatelstva na jih je co nejvíce zabránit civilním obětem.

Jakým cílem bude mít operace? Myslím ta pozemní?

Deklarovaný cíl pozemní operace je zbavit Hamás vlády v Gaze. Izraelci říkají, že po této operaci už nebude Hamás. To je základní cíl. Osvobození rukojmích je druhý cíl. Jakým způsobem, jak to mají naplánováno, jak reálné a možné tohoto cíle, aby v Gaze nebyl Hamás, dosáhnout, je otázka. Nicméně tak to je ten cíl deklarován a definován.

Kdo by se měl ujmout správy Pásma Gazy, až bude Hamás odstraněn? Jaká je vnitropolitická situace v Izraeli? A co je cílem návštěvy premiéra Petra Fialy v Izraeli? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , tec
Spustit audio

Související