Chtějí zaplašit bezmoc z konfliktu na Ukrajině. Dávat peníze jim nepřipadá dost, a tak američtí Ukrajinci vaří

Válka prochází žaludkem, řekli si obyvatelé Ukrajinské vesnice, jak se jmenuje část města Parma u amerického Clevelandu. Dlouhodobě tam žije početná komunita amerických Ukrajinců, kteří udržují své zvyky, jazyk i tradiční jídelníček staré vlasti.

V posledních osmi letech podporují Ukrajinu při obraně před ruskou agresí a po letošní další ruské vojenské invazi svou podporu ještě vystupňovali. Každé komunitní setkání se teď automaticky mění v dobročinnou sbírku.

Vůně domova za oceánem

Voní to tady domovem, nejen pro Ukrajince, ale trochu i pro Čecha. Jessica Melnyková Delevacchiová stojí v kuchyni ukrajinského komunitního centra u velké pánve a ukazuje mi, jak připravuje hostinu z tradičních ukrajinských jídel.

Kdo zaplatí 25 dolarů, které půjdou na pomoc Ukrajině, dostane domácí boršč, pirohy se zelím a k tomu klobásu. Ta je tedy od slovinského uzenáře, omlouvá se Jessica. Sama se sice narodila už tady v Americe, ale i její generace má k původní vlasti silný vztah.

„Ukrajinština byla u nás doma první jazyk, chodila jsem do ukrajinské školy. A když moji američtí kamarádi vidí, jak mi u domu vlaje naše modro-žlutá vlajka, tak se ptají, jak mohou darovat peníze, s čím mohou pomoct, do kterého kostela zajít. Cítím od nich velkou štědrost a podporu,“ vděčně zmiňuje Jessica Melnyková Delevacchiová.

Dejte si zákusek, pomůžete

V hlavním sále, kde se jídlo vydává, si na tabuli může každý přečíst, kterým organizacím a jednotlivcům na Ukrajině už sbírky zdejších ukrajinských Američanů pomohly. S přesnými částkami v dolarech. Na talířcích tu leží také ukrajinské cukroví, třeba srdce zdobená modro-žlutou polevou, která pomáhaly péct děti amerických Ukrajinců. Kdo je po večeři, může přispět právě i nákupem zákusku, jako to udělal Peter Fedynsky.

Čtěte také

„Nejradši mám pirohy – v ukrajinštině jim říkáme vareniky. Znamenají pro mě domov. Nemají výraznou chuť jako třeba indické jídlo. Ale jak říká sestřenice mé švagrové – u všech jídel jsou důležité tři věci – chuť, vzhled a tradice. Vareniky mají všechno.“

Hodně přítomných patří ke generaci amerických Ukrajinců narozených těsně po druhé světové válce, často v uprchlických táborech v Německu nebo Rakousku. A někteří přišli dokonce v tradičním ukrajinském oděvu, tak jako Luba Holovatá v bílé halence s modro-černými vyšívanými vzory.

Protože můžeme

„Oblékám si to na ukrajinské sešlosti skoro pokaždé. Není to jen folklorní záležitost, je to symbol svobody. Za sovětských dob bylo zakázané jakkoli vyjadřovat ukrajinské vlastenectví. Jakmile jsme získali nezávislost, všichni vytáhli národní kostýmy z truhel po babičkách.“

Ukrajinské vareniky se zelím a klobásou od slovinského uzenáře

Děti běží po večeři na houpačky v travnaté části areálu za parkovištěm, dospělí se scházejí za rohem nízké cihlové budovy ukrajinského komunitního centra, v klubové hospůdce. Pije se tu pivo z Kyjeva i ostřejší nápoje a mluví se tu o situaci na Ukrajině. Hodně lidí cítí bezmoc, posílat peníze, to jim od ní ulevuje jen částečně.

Ani obrovský chlap slzy nezadrží

Walter Ciszkewycz je chlap jako hora, ale když si povídáme o tom, co se na Ukrajině děje, chvíli zadržuje pláč. I když se narodil a vyrostl tady v Americe, cítí se hlavně jako Ukrajinec.

Čtěte také

„Vyrůstal jsem s ukrajinskými kamarády. Hráli jsme společně fotbal. Ten evropský samozřejmě, tady ten jejich je hrozná nuda. Chodili jsme do folklórního kroužku tančit ukrajinské tance. Když tu přijdeš do ukrajinského domova, hned tě chtějí nakrmit, nalijí ti velkou štamprli pálenky a ty nemůžeš odmítnout,“ směje se Walter. Vlastně Volodymyr, ale kdysi přijal v americkém prostředí srozumitelnější jméno.

Od mládí ho tu mnoho Američanů považovalo prostě za Rusa, tak jako ostatní ukrajinské Američany. Místo historických přednášek prý vždy funguje, když jim odpoví, že oni jsou pro něj tedy Kanaďani. Možná, že by zabrala i pozvánka na takovéto hody, kde se servírují vareniky se zelím pod ukrajinskou i americkou vlajkou.

Nabídka pokrmů a zákusků na dobročinném ukrajinském setkání v americkém Clevelandu

autoři: Jan Kaliba , aka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související