Chorvatsko zavedlo účtenkovou loterii pro Čechy, má podpořit zájem o evidenci tržeb

5. srpen 2015

Chorvatsko zavedlo účtenkovou loterii speciálně pro české turisty. Češi tak mohou do dubna soutěžit o letní dovolenou na příští rok. Chorvatské ministerstvo financí souběžně zavedlo i hru určenou ostatním zahraničním hostům.

Účtenková loterie má prý pomoct přesvědčit české hosty na Jadranu o tom, že systém elektronické evidence tržeb je účinná zbraň v boji s šedou ekonomikou.

Podobný model chce v Česku zavést ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

„Myslím si, že je to dobře, aby si naši občané všímali, jak to v Chorvatsku funguje, a aby pochopili, že je to hlavně dobré pro lidi, aby nás nepoctiví obchodníci neokrádali,“ poznamenal Babiš.

Výherce získá zájezd do Chorvatska v hodnotě 15 tisíc kun, tedy v přepočtu za víc než 50 tisíc korun. O stejnou cenu mohou v účtenkové loterii soutěžit i turisté z ostatních zemí.

Česká Poslanecká sněmovna v červenci vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb v prvním čtení podpořila. Opozice ho neúspěšně navrhovala zamítnout. Výhrady mají i někteří podnikatelé. Návrh teď směřuje do dvou výborů – rozpočtového a hospodářského.

autoři: ČRo , tpa
Spustit audio