Cestou je nejspíš kombinace rozšířené a virtuální reality, myslí si americká expertka na VR

11. březen 2019

Amy Pecková americká propagátorka VR, na loňském festivalu moderních technologií Future Port předvedla vůbec první konferenční hovor v Česku. Pomocí platformy High Fidelity se z pražských Holešovic propojila se svým kolegou v San Francisku. V exkluzivním rozhovoru pro magazín Experiment řekla, že musíme být ještě trochu trpěliví, než se tyto věci stanou běžnou součástí našich životů.

Vzpomeňte si na začátky smartphonů. Nekupovali jsme si nové telefony každý rok, protože byly drahé a trochu jsme čekali, až přijde jejich čas. Myslím, že i proto je adopce VR tak pomalá,“ říká v úvodu rozhovoru pro Radiožurnál Amy Pecková s tím, že vývoj jde přesto kupředu, i když zatím jen pozvolna.

Brýle pro rozšířenou realitu Magic Leap měly velmi smíšené recenze. Byla jsem z toho trochu deprimovaná. Lidé jsou rozčílení, že to stálo 2,4 miliardy dolarů, takže chtěli něco většího a lepšího. Ale blížíme se, i když je to trochu pomalé.“

Firemní jednání nebo porada ve virtuální realitě? Brzy to bude běžná realita, věří odborníci

Amy Pecková se prostřednictvím virtuální reality popovídala s Philipem Rosdalem, průkopníkem VR, který se připojil ze San Francisca.

Konferenční hovor po telefonu nebo skypu je dnes už běžnou věcí, zvláště v mezinárodních firmách. Na festivalu moderních technologií Future Port v Pražské holešovické tržnici se ale organizátoři pokusili o vůbec první konferenční hovor ve virtuální realitě v Česku. A byli úspěšní. 

Proč rozšířená realita nezaujala?

S virtuální realitou se dnes běžně potkáváme, ale projekty rozšířené reality (AR) jsou spíš vzácné. Podle Amy Peckové je to zvláštní:

I když Lowes nebo Amazon už vytvořily produkty, kde si AR můžete vyzkoušet – můžete třeba naskenovat svůj pokoj a umisťovat v něm nábytek, nic z toho, kromě Pokémon Go, nechytlo veřejnost u srdce. Takže dokud nebudeme mít dostatek obsahu, který bude využitelný a zábavný, přijímání AR bude pomalé.“

Kdo strhne (r)evoluci?

Boom těchto technologií můžeme podle jejich propagátorky i přesto očekávat už v následujících třech až pěti letech. Nejprve se ale musí rozjet 5G, headsety se musí odlehčit a zbavit se kabelů. Všechno to už je nadohled.

Už teď máme v rukou opravdu dobrou technologii pro dlouhodobé uživatele. Takže čekáme, jestli to bude iPhone nebo Google Pixel nebo Samsung…“ představuje Amy Pecková svoji optimistickou vizi a dodává, že mobilní telefony se také vyvinuly během téměř dvou dekád.

Kombinovaný zážitek

Dalším faktorem ve hře je podle americké expertky i vysoká cena. K jejímu snížení může dojít, až když se budou VR brýle vyrábět ve větších objemech. Velká by přitom měla být i jejich výpočetní kapacita. Ovšem při nízké spotřebě energie.

Už jsme viděli fotografie Apple Glasses, které unikly na veřejnost. Opravdu si myslím, že hybrid AR/VR první generace bude vypadat nějak tak. Budete mít klasické brýle s AR vlastnostmi a pak budete mít nějakou kapuci, která vás přenese do VR. A nebudeme se soustředit na to, v jaké realitě jsme, bude to o celkovém zážitku. A to je hlavní cíl,“ uzavírá Amy Pecková.

autoři: Vojtěch Koval , and

Související