Čeští studenti vyvíjejí elektrické formule. Na závodech v Mostě chtějí obhájit loňské vítězství

10. srpen 2019

Studenti pražské ČVUT se účastní evropské série závodů studentských elektroformulí. Příští týden čekají studenty závody na okruhu v Mostě, kde by chtěli obhájit loňské vítězství. Náš reportér Vojtěch Koval s nimi natáčel těsně poté, co se vrátili z předchozích závodů v Itálii. 

„Čekají nás závody, a tak je toho hodně co dovylepšit,“ říká Ondřej Štogl. Formuli teď chybí přední i zadní přítlačné křídlo. Mimo jiné má i odmontované sedadlo řidiče, aby se mechanici mohli dostat k baterii. Na posledních závodech totiž měl tým E-force problém s jeho dobíjením.

Studenti pražského ČVUT se účastní evropské série závodů studentských elektroformulí

„Měli jsme novou nabíječku, která si úplně nerozuměla s novým battery packem. Byl problém to synchronizovat, aby se vše chovalo, jak má,“ vysvětluje Petr Hainc. 

Samotná baterie je žlutý kevlarový kufřík, ve kterém se skrývá přes 860 malých bateriových článků. „Jsou to dobíjecí baterky, o něco větší než ty tužkové,“ říkají studenti. Tento battery pack dodává energii čtyřem elektromotorům, každý z nich pak pohání jedno kolo. Formule E-force je tedy na rozdíl od většiny ostatních týmů čtyřkolka. 

Jiný přístup

Od svých konkurentů z německých univerzit nebo třeba z nizozemského Delftu se ale tým studentů ČVUT liší i přístupem ke konstrukci vozu. Petr Hainc se svými kolegy si například navrhli vlastní měniče napětí, zatímco další týmy si takové díly často jen koupí a namontují. 

„Většinu dílů si snažíme navrhnout a vyrobit sami. Rozumíme jim opravdu do hloubky, to by mohla být naše výhoda oproti ostatním týmům. Ty si dost věcí do formule koupí a pospojují je. Nezajímá je ale, jak fungují dohromady.“

Obhájit vítězství

Mladí čeští studenti se zrovna vrátili ze závodů v Itálii a chystají se rovnou na další závody v Mostě. „Je třeba tady na tom máknout, aby to lítalo. Servismeni ani piloti se přes léto nezastaví. Je potřeba co nejvíc jezdit, testovat a vypilovat to k dokonalosti,“ shodují se Petr Hainc a Ondřej Štogl.

Už za týden chtějí studenti z ČVUT obhájit loňské vítězství ze závodů v Mostě. Podívejte se, jak to tam vypadalo před rokem:

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související