Česko se chce podílet na privatizaci ve Slovinsku. Radou i investicemi

4. únor 2015

Slovinsko musí kvůli finanční krizi privatizovat. Na řadě jsou Telecom nebo slovinské polostátní banky. Česko usiluje o účast našich firem na privatizaci a nabízí zprostředkování dobrých i špatných zkušeností s privatizací. V Lublani o tom jednal předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

„Pokud Slovinsko bude pokračovat v cestě privatizace, tak určitě i české firmy budou mít co nabídnout,“ řekl Českému rozhlasu předseda dolní komory Parlamentu.

„Koneckonců máte zde už úspěšné příklady, kdy české firmy investovaly úspěšně ve Slovinsku. Určitě telekomunikace, strojírenství – to jsou obory, kde má naše země co nabídnout,“ míní Hamáček.

V4 zve ke spolupráci další země. Rakousko a Slovinsko


Visegrádská čtyřka je uskupení čtyř středoevropských států: České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska ustavené roku 1991. Aktivity vzájemné spolupráce zemí V4 inicioval společný zájem zemí postkomunistického bloku o integraci mezi vyspělé západoevropské demokracie.

Členské země Visegrádské čtyřky nabízí užší vazby dalším dvěma středoevropským zemím. Snaží se o intenzivnější vztahy s Rakouskem a Slovinskem.

Jak v Lublani uvedl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, rozšiřování Visegrádu o další členy ale v tuto chvíli ve hře není.

„Relativně nedávno Slovinsko zintenzivnilo spolupráci s Visegrádskou čtyřkou. To si myslím, je velmi dobrý koncept, abychom V4 z hlediska spolupráce ještě rozšířili ještě o země, jako je Slovinsko nebo Rakousko,“ řekl Jan Hamáček.


Zvětšit mapu
autoři: mkp , Martin Ježek
Spustit audio