Česko-ruské ekonomické vztahy

26. duben 2007
Vaše téma

František MASOPUST, předseda Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států: Rusko je přeci jenom specifické. Ne, že by přítomnost pana prezidenta nám pomohla uzavřít obchody, ale opravdu je to o tom otevření dveří pro české firmy. Je to potvrzeno, je to vyzkoušeno.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Říká předseda Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států František Masopust. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Václava Petříčka je tak velice důležité, že za přítomnosti obou prezidentů budou podepsány zásadní dohody a smlouvy. Z laického pohledu se zdá být významná například ta o opravě sovětských vrtulníků ve výzbroji Armády České republiky. A navíc jde i o kontrakty, které svou přítomností symbolicky posvětí právě oba prezidenti, konkrétně jde o:

Václav PETŘÍČEK, náměstek ministra průmyslu:
Rozšíření kontraktů na restrukturalizaci továrny ve /nesrozumitelné/ oblasti, Ural, vagón za vodu, ten kontrakt se rozšiřuje z tři sta milionů na miliardu euro. Druhý kontrakt se týká výstavby cementárny v republice /nesrozumitelné/ v rozměru tři sta čtyřicet milionů euro.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Poměry v Rusku jsou ovšem často terčem otevřené a veřejné kritiky v Česku. Příklad Číny, kde naše firmy jsou díky kritice tamních poměrů v některých případech diskriminovány, je znám. Jak je to v Rusku, dokáže centralizovaná moc, takzvaná vertikála moci, jejímž duchovním otcem je současný prezident Vladimir Putin, rozlišovat mezi ekonomikou a politikou? Náměstek Petříček otevřeně přiznává:

Václav PETŘÍČEK, náměstek ministra průmyslu:
Musíme z vlastní zkušenosti říci naprosto otevřeně a poctivě, že jako člověk se o tom bavím s některými ruskými představiteli a říkám jim často svůj názor třeba i kritický. Na druhé straně, protože jsem zodpovědný za obchod a ekonomiku, tak ty věci v podstatě do této oblasti poctivě řečeno nemíchám. Rád opakuju frázi, že ruský trh nemusíme objevovat, ale měli bychom ho pochopit v jeho nových souvislostech.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Předseda hospodářské komory pro Rusko a SNS František Masopust pak ale současně potvrzuje následující:

František MASOPUST, předseda Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států:
Dneska současný ruský management, to znamená ti, kteří dneska vedou ty fabriky, jsou v řadě případů absolventi vysokých škol v Anglii, ve Francii, ve Spojených státech a na prvním místě u nich je opravdu ten obchod. Je to otázka jste konkurenceschopní v ceně, jste konkurenceschopní v dodacích podmínkách, jste konkurenceschopní v kvalitě, pokud ano, tak si o tom můžeme popovídat.

David ŠŤÁHLAVSKÝ:
Nicméně přesto mají čeští obchodníci v něčem navrch, a to je často znalost jazyka. Ruština jim pak otevírá brány i za humna obchodních rynků.

František MASOPUST, předseda Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států:
Já neříkám, že tam ta vodka nakonec, případně ta sauna, anebo ta baňa ruská nakonec není. Ano, bývá tam. To už je potom výraz toho vyššího stupně partnerství.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: dst
Spustit audio

Více z pořadu