České dráhy znovu změnily výpočet slev. Ty nově zahrnují i akční jízdenky

15. září 2018

75procentní slevy na jízdném pro studenty a seniory budou České dráhy nově poskytovat i z akčních jízdenek za zvýhodněné ceny. Státní dopravce dosud slevy vypočítával z kilometrického tarifu, dostával tak vyšší kompenzace od státu.

České dráhy se bránily, že výpočet slev z kilometrového tarifu původně posvětilo ministerstvo dopravy. Po stížnostech konkurenčních dopravců, kteří podle svých zástupců od začátku počítají slevy z reálné prodejní ceny jízdného, však ministr dopravy Dan Ťok z hnutí ANO oznámil, že České dráhy musí slevy odvádět z cen jízdenek, za které jezdí ve vozech druhé třídy ostatní cestující bez nároku na státní slevu.

„Od pátku budou prodávány se slevou 75 procent pro žáky, studenty a seniory nejen obyčejné jízdenky, ale podle nového nařízení ministerstva dopravy také Akční jízdenky nabízené jako obchodní komerční sleva Českých drah,“ uvedl v pátek dopravce.

Z prodeje však zmizely tzv. Včasné jízdenky, které nabízely cestování mezi většinou českých měst za výhodnější tarif. Částečně je nahradily SuperAkční jízdenky. Ty se ale dají zakoupit jen přes e-shop a jsou vázané na konkrétní vlak.

Nové komerční jízdné v podobě SuperAkčních jízdenek bude dynamicky reagovat cenou na obsazenost spojů. Tento systém dlouhodobě používá i železniční konkurence. Podle státního podniku to nasměruje cestující do prázdnějších spojů a zároveň uvolní místo v těch žádanějších.

V praxi to znamená, že na některých úsecích budou moci lidé díky SuperAkčním tarifům cestovat levněji než doposud. Avšak najdou se i trasy, kde přeprava kvůli zrušení Včasných jízdenek značně podraží.

autor: mib | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související