Cenzura, emancipace a propaganda. I tak vypadala pošta za 1. světové války

12. květen 2014

Tuto středu Poštovní muzeum v Praze zahajuje novou výstavu Pošta za velké války. Píši vám z fronty… Má připomenout 100. výročí od začátku první světové války. „Pošta prostých vojáků byla za války zdarma,“ říká v rozhovoru se Zuzanou Burešovou kurátor muzea Tomáš Kavka. „Jednotlivé dopisnice prošly přes polní poštu na poštu civilní do takzvaných třídíren – a poté zdarma domů.“

V červenci roku 1914 začala první světová válka – a už 6. srpna 1914 začala fungovat takzvaná polní pošta. „Šlo o koloběh poštovních úřadů, které byly vystavěny přímo v poli,“ vysvětluje Tomáš Kavka. „Do polní pošty byli verbováni civilní pošťáci, aby zajistili provoz a aby kvalitně fungovala,“ dodává.

To mělo i další důsledek. Pošťáci-muži odcházeli na frontu a na civilní poštu se začala dostávat ženská síla. „Válka tedy byla emancipační i pro poštovní služby,“ podotýká Tomáš Kavka.

Pošta za první světové války, ať už ta polní, nebo civilní, se musela potýkat s řadou překážek. Jednou z nich byla cenzura. „S vyhlášením války vstoupily v činnost zákony o cenzuře, kterými bylo značně omezeno listovní tajemství,“ upozorňuje Tomáš Kavka.

Čtěte také

Důležitým faktorem, který ovlivňoval činnost pošty, byla i propaganda. „Ta provázela poštu i před válkou – na známkách byly symboly monarchie nebo císaře. Za války se však propaganda rozjela naplno,“ říká.

Jak tato propaganda konkrétně vypadala? Jak vlastně pošta během první světové války fungovala? A co patřilo k výbavě tehdejších pošťáků? I na to se Zuzana Burešová svého hosta zeptala.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio