Bývalí klienti H-Systemu čekají na verdikt soudu. Hrozí jim vystěhování z bytů

27. květen 2014

O osudu víc než padesátky rodin z Horoměřic u Prahy dnes rozhodne pražský městský soud. Projedná návrh konkurzních správců na vystěhování bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System z bytů. Těch, které si sami dostavěli a za které zaplatili miliony korun.

„Žije se s tím hrozně, protože pořád je nad vámi Damoklův meč, nevíte, kde skončíte. Nemůžeme vůbec nic, nemůžeme nic plánovat, vzít si hypotéku. Je to stresující, strašný tlak na člověka, spousta lidí tu má zdravotní problémy,“ popisuje Milena Drdácká, která žije v Horoměřicích 15 let.

Za zdejší bydlení zaplatila její rodina už tři miliony korun. Milion dala H-Systemu. Po jeho krachu první správce konkurzní podstaty lidem dovolil, aby si domy dostavěli. Jeho nástupci ale změnili názor. Byty se totiž podle nich musejí nabídnout k prodeji a z toho vyplatit další peníze jiným poškozeným klientům.

„Bojíme se, jak dopadneme, protože jsme to vlastně zaplatili třikrát a vůbec nemáme žádnou jistotu, že tu dál můžeme bydlet,“ dodává Milena Drdácká.

Přes pět desítek rodin, které tu žijí, zatím bojuje společně. Jsou rádi, že se jich někdo ptá na názor, ale ne všichni chtějí uvést své jméno. „Každý chce na tom jenom utrhnout co nejvíc peněz, zahojit se na nás, my je nezajímáme,“ říká jeden ze sousedů Mileny Drdácké.

„Představte si, že 15 let někde bydlíte, narodily se vám tu děti, umřeli vám tady rodiče a teď vám někdo řekne, že se vystěhujete. Doufám, že to v normální společnosti nejde,“ věří další ze sousedů.

V celém případu přišlo přes tisíc lidí o více než 980 milionů korun. Hlavní organizátor jednoho z největšího podvodů novodobé české historie Petr Smetka dostal za tři trestné činy dvanáctiletý trest vězení. Podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Smetka tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.

Společnost H-System uzavřela v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Stovky podvedených klientů zatím získaly zpět jen necelých 7 procent vložených peněz.

Kauza H-System
Spustit audio