Brambory na podzim nejspíš zdraží. Na růstu cen se podepíše i sucho, které způsobilo horší úrodu

19. září 2022 08:08

Vlna zdražování se nevyhne ani bramborám - už teď jsou dražší než v minulých letech a podle zemědělců ceny ještě půjdou nahoru. Vedle růstu cen energií se na tom podepíše i slabší úroda než v minulých letech. Za tou je zase sucho. To poznamenalo i úrodu v typické české bramborářské oblasti, na Vysočině.

Čtěte také

„Z oblasti Vysočiny se očekávají značné ztráty na hektarových výnosech,“ popisuje Radim Pátek, ředitel zemědělské společnosti z Piletic na Královéhradecku.

Ještě větší problém vzniká ve Francii a v Německu, dodává Radim Pátek. „To jsou historicky velmi silné a dominantní destinace právě v dodávkách brambor a tam se v letošním roce projevilo extrémní horko. Máme zprávy, že německý a francouzský trh je na minimálních zásobách brambor.

Slova Radima Pátka potvrdil i Roman Polák, který pěstuje brambory na farmě v Lochenicích na Královéhradecku. „Podle informací, co máme momentálně k dispozici, tak v celé Evropě se promítlo sucho, někde i víc než u nás. Takže z těchto hodnot se dá předpokládat, že cena brambor půjde nahoru. Ale těžko říct kam.

Čtěte také

Do cen brambor se může promítnout i určité štěpení názorů samotných bramborářů.

Všichni vnímají nejistotu a začali se kvůli tomu dělit na dva tábory, říká Radim Pátek. „Jeden tábor tvrdí, že bude skladovat. Že to riskne a bude doufat, že tu cenu promítne. A druhá skupina na trhu říká, že nebude skladovat, prodávejte teď za každou cenu, protože to, co teď prodáte i se ztrátou, tak je vlastně výdělek. Takže my se vlastně mezi sebou likvidujeme.

V Pileticích zatím vyčkávají, s čím ještě přijde vláda. Současné zastropování nestačí. „Na šesti korunách, tak pro nás to je skok zhruba ze 6 milionů na 58 milionů. Jen za energie.

Čtěte také

A tak třeba v Pileticích zatím nechávají brambory v zemi - i tím se dají ušetřit náklady za elektřinu v chlazených skladovacích halách, popisuje Radim Pátek. „V zemi je těm bramborám dobře, protože jak je začneme dávat na sklad, tak nám okamžitě začínají naskakovat náklady, o kterých zatím nevíme, jestli je pokryjeme.

Aktuálně je zájem o brambory velký, v Lochenicích jich podle Romana Poláka prodali v uplynulém týdnu o desítky procent víc než v týdnech předchozích. „Teď se začíná zájem o brambory dost dramaticky zvyšovat.

Zatím je brambor dostatek a dá se předpokládat, že se to jen tak nezmění.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související