Babiččina svíčková na smetaně

Mezi nejoblíbenější omáčky patří svíčková. Podle ní se často hodnotí kuchařské umění. Svíčková se samozřejmě vařila i v dobách našich babiček, ale její původ není český.

Ingredience
  • 1,5 kg hovězí svíčkové
  • 10 dkg špeku
  • 5 dkg sádla
  • 5 dkg másla
  • 2 mrkve
  • půlka celeru
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 1 jablko
  • 10 dkg cukru
  • 3 lžíce octa
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 dcl vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ l smetany
  • citron

Špek nakrájíme na špalíčky, kterými maso prošpikujeme. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kastrolu rozpustíme sádlo s máslem. Přidáme nastrouhanou zeleninu a osmahneme dozlatova. Přidáme posekanou cibuli a osmažíme. Přidáme oloupané pokrájené jablko a cukr a zamícháme. Po chvíli přidáme koření, tymián a zalijeme octem. Promícháme a ocet necháme vyvařit. Když se ocet odpaří a cukr zkaramelizuje, vložíme do základu maso. Podlijeme vínem a zalijeme hovězím vývarem. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa.

Měkké maso vyjmeme. Vyndáme koření a omáčku propasírujeme. Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do omáčky a necháme 20 minut povařit. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky. Podáváme s houskovým knedlíkem.