Archeologové odkrývají nečekané nálezy v bývalém klášterním kostele augustiniánů ve Vrchlabí

7. květen 2020 09:07

Rakve, vstup do krypty, paruky, korálky a další předměty se zatím podařilo najít archeologům v bývalém klášterním kostele augustiniánů ve Vrchlabí. Ten pochází z 18. století a právě teď se mění v návštěvnické centrum Krkonošského národního parku, které má být opět otevřeno v roce 2023.

„Tady jsou právě různé řemínky, součásti bot, pásky, korálky z růžence. A z boku je trošku vidět hvězda," ukazuje archeolog Ondřej Tůma drobné nálezy z organické hmoty, které s kolegy našel v kryptě z 18. století.

Čtěte také

Věděli sice, že hrobka v kostele je, ale netušili, že je do ní přístup z ambitu z obytné části kláštera. Oba vchody do ní byly zazděné, nešlo do ní chodit. Bylo pro ně tedy velkým překvapením, když se do hrobky dostali.
„Dochovaly se zde ostatky pravděpodobně tří jedinců v rakvích. Ony rakve byly poměrně zajímavě profilovány. Na jednom trámu bylo zjištěno i malování."

„Pravděpodobně sloužila k uložení ostatků mnichů z kláštera. Ale to ještě nevíme úplně přesně. Určitě se to bude ještě dále zjišťovat," vysvětluje ředitelka vrchlabského krkonošského muzea Blanka Zázvorková.

Archeologové odkrývají nečekané nálezy v bývalém klášterním kostele augustiniánů ve Vrchlabí

Krypta byla úplně vyčištěna, veškeré nálezy se ukrývaly v její zadní části, kde je jakýsi výklenek a tam byly nahrnuty zbytky ztrouchnivělých rakví a ostatků.
„Tady je i jedno madlo. To bylo tedy úplně v rohu. Je možné, že těch rakví původně mohlo být i víc, ale byly zkrátka například přeneseny."

Další nečekaný objev přineslo odhalení historických záchodků

Historici se původně domnívali, že jde o pozůstatky černé kuchyně.

Čtěte také

„Protože při odbourávání oněch předstěn se objevil prostor, který vypadal jako sopouch od černé kuchyně. Ale nakonec kolega historik ve starých plánech dohledal, že tam byly záchody," dodává Blanka Zázvorková.

Archeologové našli také ve sklepních prostorách kachle z kamen. A pod betonem v ambitu kláštera historickou dlažbu.

Práce pokračují a prozatímní výsledky potvrzují, o jak významné místo ve vrchlabských dějinách šlo.

Spustit audio

Související