Vzácné zbytky starého kostela a kosterní pozůstatky objevili nečekaně archeologové ve Vrchlabí

21. květen 2018 11:10

Okolí kostela svatého Vavřince ve Vrchlabí obsadili archeologové. Dělníci při rekonstrukci náměstí Míru odhalili zbytky starého zdiva, kosterní pozůstatky a zbytky keramiky z přelomu 13. a 14.století. Na místo dorazili archeologé a věc zkoumají. Pro stavebníky to bude znamenat určité komplikace, protože je potřeba některé objevy vyjmout a jiné zachovat. Celkovou opravu náměstí by to ale podle města ohrozit nemělo. 

Archeologové teď vytěsnili dělníky z okolí kostela svatého Vavřince ve Vrchlabí a objevy zkoumají.

„My jsme tady zjistili základy staršího vrchlabského kostela. Objevili jsme tady zdivo, se kterým se v podstatě nepočítalo. Jedná se právě o zdivo v interiéru toho staršího, na konci 19. století zbouraného kostela," říká Ondřej Tůma, archeolog, pracovník trutnovského muzea.

Podle něj se vědělo, že pod současným kostelem jsou základy starší stavby, ale nyní se našel ještě starší kostelík a navíc lidské ostatky: „Objevili jsme tady nečekaně kosterní pozůstatky v interiéru toho novějšího kostela, kde by se podle tehdejších zvyklostí neměly vyskytovat. Navíc se jedná o pozůstaky dětí, což nám dokládá i přítomnost toho staršího kostela, který byl menší a kolem něj se rozkládal tedy pravděpodobně nějaký hřbitov."

Nalezené kosti plánují archeloogové vyjmout a ošetřit. Kromě nich tady nalezli také různé zbytky nádob.

Okolí kostela svatého Vavřince ve Vrchlabí obsadili archeologové

Město původně vedle kostela chtělo vést trasu na dešťovou kanalizaci. To ale kvůli nálezu nyní nebude možné.

„V každém případě to bude vyžadovat nějakou úpravu trasy děšťové kanalizace," vysvětluje Bohumila Břešťovská z městkého úřadu.

A přiznává, že je nález překvapil: „Věděli jsme o základech kostela. To bylo všeobecně známé. Ale nečekali jsme, že to bude překážka na to, abychom těmi základy mohli projít."

Nyní se bude čekat na nový projekt kanalizace, který by měl být hotový ta pár dní. Ale termín dokončení rekonstrukce náměstí by to podle Bohumily Břešťovské ohrozit nemělo.

Okolí kostela svatého Vavřince ve Vrchlabí obsadili archeologové

Spustit audio

Související