Andrej Babiš: Chceme vládu s důvěrou, tak musíme dělat kompromisy

Vláda intenzivně pracuje, a když dostane důvěru, tak bude pracovat stejným tempem – projednává zákony a posouvá je do sněmovny. Tak ve Dvaceti minutách Radiožurnálu charakterizuje atmosféru ve vládě premiér Andrej Babiš. Je Česko blíž k vládě s důvěrou?

„Panu prezidentovi jsem předložil návrh obsazení vlády, to znamená návrh ministrů za ANO a návrh ministrů za ČSSD. Není to oficiální, formální nominace,“ říká s tím, že Zeman se se všemi nominovanými ministry setká.

Babiš také potvrzuje, že 11. července chce předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o důvěru vlády.

„V situaci, kdy KSČM říká, že nezvedne ruce za vládu, kde bude pan Poche, tak je jasné, že taková vláda nemůže vzniknout,“ vysvětluje s tím, že problém se snažili řešit opakovaně. „Povedlo se mi přesvědčit pana prezidenta, aby přijal pana Pocheho, uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ říká.

Speciál Radiožurnálu: Kam bude směřovat Česko s vládou ANO a ČSSD?

Předseda ČSSD Jan Hamáček a šéf ANO Andrej Babiš

Sociální demokracie ve vnitrostranickém referendu schválila vstup do vlády s hnutím ANO – více než 58 procent hlasujících straníků bylo pro. Co to bude znamenat pro ČSSD? A jak bude vypadat atmosféra ve vládě vedené Andrejem Babišem? I na takové otázky odpovídali politici a komentátoři ve speciálu Radiožurnálu.

Babiš již dříve uvedl, že komunisté nebudou mít na vládu žádný vliv, tedy že nebudou navrhovat ministry – vládu nicméně jmenuje pan prezident, a komunisti musí za vládu zvednout ruce.

„Musíme akceptovat některé podmínky, které se nám úplně nelíbí, ale protože chceme, aby vláda dostala důvěru, tak musíme dělat kompromisy,“ přibližuje.

Kandidáty na ministry za hnutí ANO Babiš zatím prozradit nechce, potvrzuje ale, že do vlády nebude navržený František Koníček. Ten měl údajně kandidovat na ministra průmyslu.

 

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio