Alena Schillerová z hnutí ANO: Sleva na jízdném není předvolební dárek, důchodci jsou prioritou

Sleva na jízdném, zvyšování platů a důchodů… Takové změny prosadila vláda do schodkového rozpočtu na rok 2019. Jsou takové kroky nutné? „Jednou z našich velmi významných priorit jsou důchodci,“ říká ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová.

Alena Schillerová ve Dvaceti minutách Radiožurnálu připomíná, že od 1. ledna příštího roku se v Poslanecké sněmovně podařilo prosadit zvýšení důchodů téměř o 1000 Kč, a pro důchodce nad 75 let o další tisícovku.

 „Je to výdaj, který samozřejmě zatíží mandatorní výdaje, nemám z něho radost, ale chápu, že vláda chce nějakým způsobem pomoci těm nejpotřebnějším,“ upozorňuje.

Jak rychle má růst minimální mzda? „Hrozbou jsou skokové změny,“ říká Bohumír Dufek

02492402.jpeg

Sociální demokracie prosazuje zvýšení minimální mzdy na polovinu průměrné mzdy, hnutí ANO je ale proti. Jaký je názor předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka? „Chtěl bych, abychom v České republice viděli ekonomickou realitu,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Sleva na jízdném je pak podle ní stimul k tomu, aby důchodci cestovali a využívali aktivně stáří. Jinak tento krok podle ní vysvětlit nelze, vylučuje zároveň, že by šlo o nějaký předvolební dáreček. „Mluvíme o tom od začátku roku,“ dodává.

Důchodová reforma je nutná

Schillerová rovněž nepochybuje o tom, že důchodová reforma je nutná – přijde totiž období jako například rok 2030, kdy odejdou do důchodu takzvané Husákovy děti, tedy silný populační ročník roku 1970 – 1975.

„Tam může začít mít důchodový systém problém,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio