Akrobatický rokenrol – tanec, gymnastika a show v jednom

Znáte akrobatický rokenrol? Sport, který kombinuje tanec a akrobacii, se neustále snaží rozšiřovat svou členskou základnu. Rokenrolová sezóna teď v červnu vyvrcholí Mistrovstvím České republiky nejvyšší kategorie A a Boogie woogie. Nejdůležitější závod sezóny letos hostí Brno.

„Je to sport, který spojuje dohromady jak sportovní část, tedy salta a gymnastické výkony, tak tu taneční část a zároveň i show pro diváky,“ popisuje akrobatický rokenrol Tomáš Lembacher, dlouholetý tanečník, toho času komentátor rokenrolových soutěží. Jejich účastníci tráví v tělocvičně většinu svých volných odpolední – pilují choreografii, zdokonalují akrobacii a zlepšují fyzičku.

Vrcholem soutěže jsou akrobatické sestavy nejvyšší kategorie, tedy takzvaných "Áček". Čeští Áčkaři sklízí už dlouhé roky úspěchy také na mezinárodním poli. Roman Kolb se stal mistrem světa v akrobatickém rokenrolu hned pětkrát. Se svou poslední taneční partnerkou, Kateřinou Kolbovou, dnes trénuje další generaci tanečníků. „Rokenrol je součástí mého života už 27 let a vypadá to, že bude i dál,“ říká Roman Kolb.


Světová rokenrolová federace dlouhodobě usiluje o prosazení akrobatického rokenrolu na olympijské hry. Prvním úspěchem na této cestě je, že se tento taneční sport příští rok stane součástí Světových her, které bývají označované jako olympiáda neolympijských sportů.

„Rokenrol býval doménou pouze Evropy, v současné době se nám daří prosazovat se v Americe, jak jižní tak severní, v Africe, Austrálii, Asii, takže to vypadá, že to je na dobré cestě a že se snad brzy uvidíme i na olympijských hrách,“ uzavírá Petr Slabý, člen vedení českého svazu akrobatického rokenrolu a samozřejmě také tanečník. Akrobatický rokenrol totiž bývá láska na celý život.

autoři: pkr , tpa
Spustit audio