Abychom byli efektivní, musíme být nadstraničtí, říká předseda Milionu chvilek pro demokracii

Na sobotní demonstraci Milionu chvilek pro demokracii se sešlo čtvrt milionu lidí, tehdy zhruba stejně jako v červnu. Spolek požaduje odvolání ministryně spravedlnosti Marie Benešové a také, aby se premiér Andrej Babiš zbavil Agrofertu. Co když premiér ultimáta nesplní? A jak dlouho jsou odhodlaní demonstrovat? Odpovídá předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

Premiér Andrej Babiš vyměnil ministra spravedlnosti za Marii Benešovou, vyšetřování kauzy Čapí hnízdo bylo v září zastaveno, premiér už není trestně stíhaný. To vše podle Mikuláše Mináře nahrává tomu, že lidé ztrácí důvěru ve spravedlnost.

Čtěte také

„Ukazuje se, že střet zájmů pana premiéra se rozšířil o čtvrtý pilíř, že má vliv i na justici,“ říká.

Další z požadavků spolku je, aby se premiér zbavil skupiny Agrofert a médií, která pod Agrofert spadají.

„Není fér, když člověk, který má politickou moc, zároveň spolurozhoduje o státních dotacích a zakázkách. Zároveň není fér, že vlastní skoro třetinu mediálního trhu – média by měla kriticky kontrolovat politiky, a ne o nich mlčet nebo tendenčně informovat,“ argumentuje.

Každý by byl lepší než Babiš

Podle Mináře by měl být premiérem kdokoliv z hnutí ANO, kdo nemá tak obrovské problémy a tak velký střet zájmů. „Každý by byl lepší než pan Babiš, jediný větší problém bych měl s panem Faltýnkem…,“ upřesňuje.

Andrej Babiš prohlásil, že žádný z požadavků nesplní. Co bude dál? „Pokud skutečně nerezignuje do konce roku, tak jsme slíbili, že 7. ledna ohlásíme termín a způsob dalších protestů,“ říká.  

A proč se Milion chvilek pro demokracii nechce stát politickou stranou? „Chceme bránit nadstranická pravidla. Abychom to mohli dělat co nejefektivněji, tak musíme být nadstraničtí,“ vysvětluje.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související