Zpravodajka Šafaříková: Miliarda eur pro Tunisko pomůže i v boji s pašeráky 

20. červenec 2023

Zástupci EU a Tuniska podepsali dohodu o strategickém partnerství. „Je to vítězství bruselské diplomacie, tuniská vláda zpočátku o dohodu neměla zájem,“ komentuje na Dvojce Kateřina Šafaříková. Zpravodajka Respektu, Hospodářských novin a portálu Aktuálně.cz byla hostem Zity Senkové v pořadu Jak to vidí…

Od dohody mezi Evropskou unií a Tuniskem o strategickém partnerství si obě strany slibují jak podporu tuniské ekonomiky, tak pomoc v boji s nelegální migrací a pašeráky. „Součástí smlouvy je, že Tunisko musí něco udělat a Evropská komise prostřednictvím Evropské komise jí za to dá peníze na pomoc právě na boj s migrací,“ komentuje na Dvojce zpravodajka Respektu, Hospodářských novin a portálu Aktuálně.cz Kateřina Šafaříková. Bezpochyby je to vítězství bruselské diplomacie, dodává zpravodajka.  

Tuniská vláda podle ní nejprve o dohodu neměla zájem. Není to největší šprt, pokud jde o demokratické principy. Tuniská vláda nechtěla přistoupit na to, že by měla dělat nějaké reformy. Ale to se stalo, vysvětluje na Dvojce Šafaříková. Evropská unie pošle Tunisku jednu miliardu eur. Peníze poputují na pomoc s hospodářskou krizí, záchranu státních financí a pomohou s řešením migrační krize.

Za peníze změny

Zpravodajka připouští, že pro tuniskou stranu je to něco za něco. Na jedné straně máme slib tuniské vlády, že bude omezovat migraci, ale zároveň že udělá nějaké kroky směrem k dodržování základního demokratického rámce, aby za to dostala peníze. 

Šafaříková smlouvu srovnává s dohodou Evropské unie s Tureckem, kterou obě strany uzavřely před sedmi lety: Princip je podobný, i když Turecko je na tom přece jen lépe z hlediska vnitřní státní struktury a dodržování demokratických principů. To znamená, vy budete něco dělat a my vám za to dáme peníze.

Jak bude plnění dohody fungovat v praxi, je zatím předčasné hodnotit. Migrace je  nezastavitelný jev. Můžete ji jenom nějakým způsobem regulovat, uvádí novinářka.  

Lidé, kteří z nějakého důvodu utíkají, protože se narodili pod méně šťastnou hvězdou a chtějí do bezpečnějšího a bohatšího prostoru, tak pokud jsou rozhodnutí, tak to prostě udělají, vysvětluje na Dvojce v pořadu Jak to vidí...  

Peníze proti korupci

Základem dohody je i posílit hraniční kontroly a narušit obchody pašeráků. Tuniské bezpečnostní síly budou mít víc peněz na to, aby zadržovaly a tahaly zpátky pašerácké čluny s lidmi na palubě k pobřeží,“ naznačuje možný vývoj Šafaříková. Na jedné straně máte pašeráka, který je ochoten dotyčného tuniského policistu podplatit. A na druhé straně je tady policista, který nemá výstavní tuniský plat,“ vysvětluje. 

Evropská unie tedy posílá peníze do státního rozpočtu tuniské vládě, aby v daných přístavech zadržela čluny s migranty nebo aby je vracela zpátky z otevřeného moře na tuniských hranicích. Uvidíme, jak to bude fungovat,“ uzavírá zpravodajka z Bruselu.

Spustit audio

Související