Zlínští záchranáři budou jako první v republice zkoušet nový elektromobil

13. duben 2022 09:00

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje bude v ostrém provozu testovat osobní elektromobil. Vozidlo bude sloužit coby lékařský vůz v systému rendez-vous, kdy lékař vyjíždí k pacientům.

Zlínská záchranná služba bude v ostrém provozu testovat osobní elektromobil. Ten zdravotníci dostali do zápůjčky díky spolupráci se společností prodávající auta. Jízdní vlastnosti, dojezd a výbavu vozu jako první vyzkouší řidiči výjezdové základny ve Zlíně. Postupně by elektromobil měli využít i další řidiči výjezdových základen v Otrokovicích, Slavičíně, Kroměříži a Uherském Hradišti.

"Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje bude jedinou zdravotnickou záchrannou službou v České republice, která bude v rámci poskytování přednemocniční neodkladné péče využívat automobil poháněný čistě elektrickou energií. Cílem projektu je zjistit, zda a za jakých podmínek by bylo možné v budoucnu zařadit elektromobily do vozového parku Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje nastálo," uvedl mluvčí krajských záchranářů Jakub Omelka.

Elektromobil bude jezdit ve dne, v noci se bude dobíjet v garážích výjezdové základny. Dojezd elektromobilu na jedno nabití se pohybuje mezi 340 a 480 kilometry. Vůz má pohon všech kol.

Další podrobnosti nabízíme v reportáži z předání vozidla 12. dubna 2022.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související