Žít aktivně mohou i handicapovaní. Vozíčkářka Alena Brodská se stará o svoji zahrádku!

27. duben 2015

Teď pro vás máme příběh neuvěřitelného optimismu a životní síly. Pokud se vypravíte do Meziměstí, tedy malého třítisícového města na Broumovsku, možná tam potkáte starší paní na vozíku. Na tom by nebylo nic divného, pokud by právě tahle vozíčkářka neokopávala záhonek na své zahrádce. Právě v takové chvíli s ní mluvil náš reportér Václav Plecháček.

"Hortenzie, lilie, konvalinky. Tady česnek, támhle budou okurky a mrkev a tady zase borůvky", ukazuje mi svou zahrádku Alena Brodská. Před dvaatřiceti lety přišla kvůli embolii o obě nohy, přesto si v roce 2004 pronajala od města v té době zanedbanou zahrádku.

„Jezdila jsem kolem a říkám, hergot, tady je zahrada. To byly samý keře a samej strom", popisuje šestašedesátiletá seniorka jak zahrádka uprostřed sídliště vypadala. Na městském úřadu si tak zažádala o pronájem a od té doby tráví od jara do podzimu mezi záhonky několik hodin denně.

Čtěte také

„Třeba šest nebo sedm hodin každý den. Někdy sedím pod stromy, kam moc není vidět z paneláku, ale lidi na mě stejně koukají", usmívá se paní Alena.

Sousedi nad jejím počínáním nejdříve nevěřícně kroutili hlavou, dnes ji většina obdivuje

„Já na ni vidím z okna a je to úžasnej člověk. Je schopná z vozíku okopávat, zalejvat kytičky. To si popojede s vozíkem, poponese si konvičku, zase popojede, no je prostě úžasná. Nedovedu si představit, že bych tohle zvládla", vypráví jedna z místních Jana Fléglová

Invalidní vozík

To, že se sousedi u plotu zahrádky často zastavují, potvrzuje i na vozík upoutaná žena: „Ale jo. Říkají, zase jsi na zahradě, nebo máš nejlepší zahradu. A já na to říkám, vždyť je normální, třeba nemám pěšinky. Ale to je proto, abych se s vozíkem dostala všude."

Co bude za pět let?

„To nevím. Ale myslím si a musím zaťukat, že snad… všechno zvládnu. Uvidíme. Člověk neví, co bude za dva dny, natož za pět let", loučí se Alena Brodská.

Máte i vy kolem sebe podobné důkazy, že zvládnout se dá opravdu všechno? Tak nám o nich napište. Rádi se o příběhy životního elánu a optimismu podělíme.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio