Zemřel režisér Václav Vorlíček. Ve Zlíně se jeho Popelka stala nejoblíbenější pohádkou století

Při cestě na festival do tehdejšího Gottwaldova se Václav Vorlíček seznámil s Milošem Macourkem, který psal scénáře k většině filmů.

Ve věku 88 let zemřel v úterý večer režisér Václav Vorlíček.

Tvůrce oblíbené pohádky Tři oříšky pro Popelku, seriálu Arabela či komedie Dívka na koštěti zemřel v nemocnici Pod Petřínem. Scenáristicky se na většině jeho děl podílel Miloš Macourek.

Právě s ním se Vorlíček seznámil při cestě do tehdejšího Gottwaldova na dětský filmový festival.

„Tehdy tam cesta z Prahy trvala sedm hodin a ve vlaku nebyl jídelní vůz. Já jsem na Macourka vrhnul hladový pohled a on mi nabídl svačinu, kterou mu připravila jeho manželka. Tak jsme si povídali a já jsem mu řekl, že mám nápad – oživit ve filmu komiksové postavy. Jeho to zaujalo, řekl mi, že teď ještě musí něco napsat pro režiséra Zbyňka Brynycha, něco pro Oldřicha Lipského a hned jak bude volný, že se mi ozve,“ vzpomínal před lety Vorlíček.

Ten byl v roce 2000 oceněn cenou za celoživotní přínos dětskému filmu na festivalu ve Zlíně

Tři oříšky pro Popelku byly také zvoleny na 40. ročníku festivalu nejoblíbenější pohádkou století.

Světák Jan Libíček. Rodák ze Zlína byl komediální hvězda, zemřel ve 42 letech

Jan Libíček, divadelní a filmový herec

Jan Libíček se narodil v rodině úředníka Baťových závodů ve Zlíně.

V roce 1998 pak pohádka Jezerní královna získala cenu města Zlín. A ve městě režisér odhalil také pamětní desku svému oblíbenému herci Janu Libíčkovi.

Vorlíček se narodil 3. června 1930.

Proslavil se parodií na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii?, kde s filmem propojil typické kresby Káji Saudka. Na tomto filmu začala také spolupráce dvojice Václav Vorlíček - Miloš Macourek.

K jejich nejslavnějším filmům patří Pane, vy jste vdova!, Dívka na koštěti, Což takhle dát si špenát či Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko. Vrcholem jejich televizní tvorby se staly i ve světě úspěšné pohádkové seriály Arabela a Arabela se vrací. Populární byly také sci-fi seriály Létající Čestmír a Křeček v noční košili.

K Vorlíčkovi neodmyslitelně patří pohádky. Tou ve světě neslavnější a autorovi nejmilejší jsou Tři oříšky pro Popelku. Diváci si oblíbili i Prince a Večernici, Kouzelný měšec, Jezerní královnu, Jak se budí princezny či Krále sokolů.

Spustit audio

Související