Zemědělci na Litoměřicku se připravují na sklizeň. Někde ale stále chybějí brigádníci

27. květen 2022 09:58

Pěstitelé ovoce a zeleniny v Česku vyhlížejí nejistou sezónu. I na ně dopadá válka na Ukrajině. Českým zelinářům například chybí stovky zkušených brigádníků z Ukrajiny. Velká část z nich totiž odjela bránit svou zem. Někteří farmáři v Ústeckém kraji ale naopak našli pomocníky v řadách ukrajinských uprchlíků.

Zemědělec Karel Tachecí se při práci ptá brigádnice Oleny z Charkova, čím se před válkou na Ukrajině živila. Odpovídá mu, že prodávala housky a chléb. V současnosti místo toho pomáhá na farmě v Budyni nad Ohří.

Dnes okopávat zeleninu na pole kvůli počasí nejedou, a tak v přilehlé hale stloukají zábrany proti ptákům.

„Myly v Roudnici jednomu pánovi okna v bytě, tak jsem si řekl, že to zkusíme, protože lidí na pole je málo. Všechno zvládají výborně – pocházejí z venkova,“ pochvaluje si farmář Tachecí.

Letos má ve srovnání s loňskem na své pomocníky štěstí. „Přicházeli i lidé, kteří jen chtěli peníze, ale tu práci neodváděli. Takže loni jsem se s jednou dívčinou také rozešel ve zlém – viděl jsem, jak tu zeleninu ničí,“ vzpomíná farmář.

Brigádník a student farmářské školy Tadeáš Firich se chce dokonce v budoucnosti zemědělstvím živit. Na farmě v Budyni nad Ohří je teď na praxi. „Sázeli jsme třeba saláty, různé košťáloviny a další zeleninu. Nebo se třeba plečkuje, to znamená, že se musí odplevelovat. Včera jsme zase stáčeli med,“ vypočítává.

Zájem o práci v zemědělství je minimální

Naopak ředitel zemědělského družstva v Klapém nemůže sezónní pracovníky sehnat ani na úřadu práce. „Od konce června do konce září, možná i října, by tady ta práce pro lidi byla – včetně možnosti ubytování, ale zatím zájem žádný – neozval se nám nikdo,“ konstatuje.

Většina zemědělců na Litoměřicku, které Český rozhlas oslovil, má kvalifikovaných brigádníků nedostatek. „Chybí nám kvalifikovaní traktoristé, obsluhy linek, a tak dále. Co se týče brigádníků ze strany studentů nebo nezaměstnaných, tak tam ta nabídka je minimální,“ popisuje předseda zelinářské unie Petr Hanka.

Podle něj aktuálně zelinářům chybí přibližně 2000 lidí, situaci nepomohl ani příliv uprchlíků z Ukrajiny.

Spustit audio

Související