Zdražme alkohol v Česku, vyzývá protidrogová koordinátorka. Nepomůže to, myslí si výrobci alkoholu

29. listopad 2018
Přes čáru

Nová národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová vyzývá k postupnému zvyšování cen alkoholu a omezení reklamy na alkohol. Její přístup je blízký také ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Protestují proti němu ale výrobci alkoholu, podle kterých zdražení pouze podpoří černý trh a výrobu nebezpečného pančovaného alkoholu.

Češi patří k největším konzumentům alkoholu v Evropě. Spotřeba čistého lihu na osobu v roce 2017 stoupla na více než 14 litrů za rok, v průměru tak každý obyvatel Česka vypije zhruba jeden litr padesátiprocentní pálenky měsíčně.

Lidé, kteří porazili alkohol a drogy: V Česku pijeme jak duhy, ale život na drogách lepší není

Drogy

„Bral jsem gram pervitinu denně. Ráno jsem se bez něj nemohl probudit. Vysypal jsem půlku na stůl a pak se teprve probudil. Druhou půlku odpoledne a večer už mi to zase nestačilo,“ vzpomíná Amak Golden, majitel nahrávacího studia. „Několikrát jsem se stěhovala, abych se schovala sama před sebou,“ vypráví bývalá servírka Míša. Oba své závislosti nakonec překonali. Jak se jim to povedlo? Bojí se, že by se jim drogy mohly do života vrátit?

Zdražování alkoholu ale podle výkonného ředitele Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimíra Darebníka omezit pití nepomůže: „Nedávno byl v Evropském žurnálu pro ekonomiku a zdravotnictví otisknut zajímavý článek, který vypracovala jedna z britských univerzit. Jeho závěr je v tom, že zvýšení ceny alkoholu má vliv na spotřebu alkoholu u vysokopříjmových skupin obyvatelstva a u těch, kteří alkohol konzumují pouze příležitostně. Ty nejvíce ohrožené skupiny, kde alkohol konzumují denně nebo ve vyšších dávkách, si vždycky cestu k alkoholu najdou a jakékoliv zvýšení ceny nemá bezprostřední vliv na snížení konzumace.“

Darebníkovi ale oponuje protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová opět výzkumem: „Pojďme se bavit o tom, jak vyřešit cenovou a místní dostupnost alkoholických nápojů, protože v poslední studii na toto téma 90 procent šestnáctiletých studentů označilo alkoholické nápoje jako velmi dostupné.“ Staré pijany by tak zdražení přesvědčit nemuselo, ale mladé by odradit mohlo.

Nemůže konzumaci alkoholu snížit legalizace marihuany?

Nový výzkum amerických univerzit, University v Connecticutu a Georgijské státní university, ukázal, že když bylo v některém americkém státě povoleno užívání marihuany, tak tamní prodeje alkoholu spadly až o 15 procent. V Česku boj s rizikovým užíváním alkoholu dlouhodobě stagnuje, chystá se ale nová strategie, jak alkohol omezit. Legalizace marihuany ale zatím do této strategie nepatří.

Logo

Česká národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová si totiž nemyslí, že by legalizace něčemu pomohla: „Abychom jednu návykovou látku vytěsnili druhou návykovou látkou? Myslím si, že legalizace marihuany vyžaduje velmi seriózní diskusi a zvýšení informovanosti ze všech pohledů, včetně negativních účinků, které užívání marihuany způsobuje,“ upozorňuje Vedralová.

Sama nicméně připravuje návrh vládě, který by spočíval v postupném zdražování alkoholu a také omezení reklamy na alkohol. „V České republice je z mého pohledu právní omezení reklamy poměrně vágní,“ vysvětluje Jarmila Vedralová a dodává: „Je to jedno z doporučení Světové zdravotnické organizace a OECD, pokud potřebujeme snížit spotřebu alkoholických nápojů. Reklama skutečně na mladé lidi působí a měli bychom zvážit i omezení místní dostupnosti reklamy na alkohol.“

Proč podle výrobců alkoholu zdražování alkoholu povede jen k posílení černého trhu a další metanolové aféře? A měli by být rodiče přísněji trestáni, pokud dětem podají alkohol? To se dozvíte v pořadu Přes čáru – poslechněte si ho celý ze záznamu!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.