Zdražení nafty je pro zemědělce další ranou. Náklady už vzrostly kvůli cenám energií, krmiv i hnojiv

11. březen 2022 08:44

Nárůst cen nafty kvůli válce na Ukrajině významně pocítí i zemědělci. Právě na jaře používají na polích nejvíc techniky a zdražení pohonných hmot znamená další zvýšení výrobních nákladů. Situaci podle farmářů nezlepší ani rozhodnutí vlády o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot, které by naftu mělo zlevnit.

„Máme tady třeba ovocnářský traktor, který právě mulčuje a připravuje půdu. Začíná sezona, kdy v průměru za pohonné hmoty utratíme okolo půl milionu měsíčně. Samozřejmě pak přijde setí a jiné práce a náklady se mohou vyšplhat k jednomu milionu,“ popisuje zemědělec Jiří Netík na své rodinné farmě v Temelíně na Českobudějovicku.

Navýšení cen pohonných hmot citelně zasáhne rozpočet této farmy. „Předpokládám, že zdražení bude 100 až 200 tisíc měsíčně v průběhu celého roku,“ počítá Jiří Netík.

Proto hledá možnosti, jak peníze uspořit jinde. „Na naftě si to úplně nedokážu představit, spíš to vypadá, že začneme šetřit na hnojivech, kde může být úspora největší a pro jeden rok je šance, že by to mohlo na poli projít. Samozřejmě se může stát, že při úsporných opatřeních dojde k nějakému snížení výnosů, ale protože nevíme, jaká bude cena komodit, tak je lepší raději do nich tolik neinvestovat a vyčkat, jak se ta doba ustálí,“ přemýšlí.

Čtěte také

Výrobní náklady v zemědělství se za posledního tři čtvrtě roku zvedly o dvě třetiny. Výkupní ceny zemědělských komodit se ale zvýšily jen minimálně. „Skokově až ve stovkách procent zdražila například energie, zvedla se cena minerální hnojiv, krmných směsí. Stoupají požadavky zaměstnanců na růst mezd a také velmi zdražily zemědělské stroje i náhradní díly. Bohužel růst vstupních nákladů na výrobu potravin vůbec neodráží růst výkupních cen ze strany zpracovatelů, kteří jsou ale zase pod protitlakem výkupních cen tržních řetězců,“ uvádí ředitelka jihočeské Agrární komory Hana Šťastná.

Ke zlepšení současné situace v zemědělství nepomůže podle ní ani středeční rozhodnutí vlády o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot, které by mělo vést ke snížení ceny nafty. Vychází přitom z tvrzení ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkela. Ten na Twitteru uvedl, že vliv tohoto opatření bude na cenu pohonných hmot nulový.

Spustit audio

Související