Zdravotní pojišťovna nabízí očkování proti covidu-19 ve firmách, v Libereckém kraji dojednává termíny

24. listopad 2021 09:33

Jedním z hlavních nástrojů proti dalšímu šíření nemoci covid-19 je podle odborníků očkování. To chce podpořit i Všeobecná zdravotní pojišťovna. Nabízí, že do průmyslových podniků vyšle speciální očkovací tým.

Čtěte také

Největší zdravotní pojišťovna v zemi se rozhodla oslovit firmy v jednotlivých regionech s nabídkou mobilních očkovacích týmů. Lidé by se tak mohli nechat naočkovat přímo na svých pracovištích. Důležité je, že vakcínu proti covidu-19 nebude nabízet jen klientům VZP, ale všech zdravotních pojišťoven. Podle vedení VZP je očkování stále tou nejúčinnější zbraní proti dalšímu šíření nemoci, zbytečným úmrtím a přetíženým zdravotníkům a nemocnicím, které pak nemají kapacitu na další péči. 

Pobočka VZP už kontaktovala první firmy v Libereckém kraji. „Ta reakce nás poměrně potěšila, firmy projevily zájem o očkování prostřednictvím mobilních očkovacích týmů VZP, v konkrétních případech už dojednáváme první termíny. V Libereckém kraji by do konkrétních firem mohly přijet v řádu několika dní,“ popsala tisková mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Mobilní týmy, tedy sanitky s proškoleným personálem, zajišťuje krajská záchranná služba. O jejich případném nasazení ale musí rozhodnout vedení kraje. To zatím posílalo tyto sanitky do některých vzdálenějších lokalit a v minimálně jednom případě šlo už také o firmu.

Aktuální epidemická situace v Libereckém kraji

Situace v regionu je zatím relativně dobrá, podle lékařů to ale může znamenat, že ta nejhorší vlna ještě přijde. Odpovídá tomu i takzvané reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí může jeden nemocný nakazit, a to je v Libereckém kraji poměrně vysoké.

K 22. listopadu bylo ve čtyřech páteřních nemocnicích Libereckého kraje hospitalizováno 121 lidí s covidem-19. Jejich počet se ale během jednoho dne zvedl o dalších sedm. Podle primáře libereckého oddělení ARO Dušana Mormana jde z 80 % o pacienty, kteří nebyli očkováni.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související