Zastupitelé Jihočeského kraje nesouhlasí s návrhem nové zonace Národního parku Šumava

12. duben 2019 11:30

Chystaná nová zonace Národního parku Šumava vadí kromě starostů obcí i zastupitelům Jihočeského kraje. Návrh na rozšíření bezzásahových území odmítli většinou 43 z 55 hlasů.

Vyhlášení nových zón v národních parcích stanovila novela zákona v roce 2017. Jejich podobu nebude možné dalších 15 let měnit.

Rada šumavského parku má zonaci znovu řešit červnu, zástupci kraje ale jednání chtějí posunout až na podzim. „Myslím si, že by bylo dobře rozhodovat se znalostí letošního roku, a to mluvím o kůrovci. Jestli bude teplé jaro a teplé a suché léto, tak nás čeká další kůrovcová kalamita a možná taková, jakou si neumíme přestavit,“ říká jihočeská hejtmanka Ivana Stráská z ČSSD.

Kraj podle ní také bude požadovat zpracování takzvaných zásad péče. „Chtěli bychom, aby byly zpracovány zásady péče, které řeknou, jakým způsobem se bude zasahovat v ohrožených oblastech, a riziková analýza, která nám řekne, které oblasti jsou nejvíce ohroženy,“ dodává.

Kůrovec řádí v jihočeských lesích stále víc. Stojí to peníze drobné vlastníky, města i církev

Kůrovec řádí v jihočeských lesích stále víc. Zdeněk Šmíd, který vlastní celkem osm hektarů, má až třetinu napadenou tímto škůdcem

Už se to zdaleka netýká jen Šumavy. Kůrovec je v jihočeských lesích čím dál častější a vlastníkům přidělává práci a hlavně finanční starosti. Dnes už totiž kvůli škůdci počítají spíše ztráty než výnosy.

Na tématu se jasně shodla koalice i opozice. Proti rozšíření bezzásahových zón se dlouhodobě staví například jihočeská ODS. „Každý, kdo viděl historicky zelenou Šumavu a dnes vidí ty uschlé stromy, z toho musí být smutný. Myslím, že jihočeští zastupitelé, kteří tu žijí, se shodují se zastupiteli obcí, že národní park musí být také místem, kde se dá žít a kde lidem neschne příroda před očima. V tomhle jsme se naprosto shodli,“ uvádí krajský zastupitel Martin Kuba.

Správa parku se ale proti výrokům politiků ohrazuje. Ve svém dřívějším prohlášení uvedla, že na Šumavě loni i letos spadlo víc srážek než v ostatních částech Česka. Kůrovec se proto na jejím území nešíří tak rychle.

Konečnou podobu nových zón určí ministerstvo životního prostředí.

Spustit audio

Související