Zapomeňte na ušní lalůčky, parfém naneste na klíční kost, radí Kornelia Adášek, specialistka na vůně

19. duben 2024

Voňavá radioporadna. Dnešní ženy i mnozí muži už prý dobře znají rozdíl mezi koncentrovaným parfémem a toaletní vodou. A jak moc se mění náš vkus? Kornelia Adášek, specialistka na vůně, hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně.

Podívejme se na historii parfémů. Kam až sahá?
Prapůvodní metodu výroby vůně člověk zjistil zcela náhodou, když se při pálení určitého druhu dřeva uvolnilo příjemné aroma a byl to ten kouř. Tak vzniklo i latinské pojmenování perfumum, což znamená skrze kouř. Původně se to vztahovalo k náboženským rituálům.

Arabské národy upřednostňují orientální a kořeněné vůně, zatímco my Evropané máme raději lehké vůně, takové spíše květinové.
Kornelia Adášek, specialistka na vůně

Už bible se zmiňuje o parfémování nebo obecně o vůni, protože říká, že když Noe děkoval za záchranu před potopou světa, pálil přitom cedrové dřevo a mirhu, což je pryskyřice, ztuhlá míza ze stromu Myrhovníkto, podobně jako kadidlo. Je to jedno z nejstarších vykuřovadel na světě.

Čtěte také

Když se podíváme po světě, mají národy v oblibě odlišné vůně?
Určitě. Právě arabské národy upřednostňují orientální a kořeněné vůně, zatímco my Evropané máme raději lehké vůně, takové spíše květinové. Obecně Arabové používají parfémy na bázi oleje, což má jinou konzistenci. A hodně se tam používá složka Oud, což je arabský název pro dřevo. Co se týče Evropy, my máme rádi ovocné tóny vůní.

Jsou také nějaké módní trendy týkající se vůní?
Ano, podobně jako u oblečení. Také u vůní sledujeme módní trendy. Aktuálně se preferují květinové a ovocné vůně, nicméně existují i gurmánské vůně, které obsahují jedlé složky. Takže například vanilku nebo hořké mandle, může tam být cítit koňák nebo žvýkačka.

Doporučuji, když si chcete pořídit nebo vyzkoušet novou vůni, tzv. dvoufázovou zkoušku. Napřed na papírek, potom teprve na kůži.
Kornelia Adášek, specialistka na vůně

Říkalo se, že většinou černovláskám sluší silnější vůně a blondýnky by měly volit vůně lehčí? Je to pravda?
To neplatí. Samozřejmě jsou různé trendy, ale ideální je vždy vůni vyzkoušet na pokožce a tam zjistit, jestli je ta vůně pro nás libá nebo nikoliv. Já doporučuji, když si chcete pořídit nebo vyzkoušet novou vůni, tzv. dvoufázovou zkoušku. V první fázi zkusit vůni na papírek, napsat si název a celé odpoledne nebo celý den si čichat, jestli se vám ta vůně bude líbit, nebo ne.

Čtěte také

Ideálně je zkusit tak pět až deset papírků. A z toho už si můžete vybrat, doporučuji maximálně čtyři vůně. A potom při další příležitosti znovu zavítat do parfumerie a tam vůni, která se vám líbila, vyzkoušet přímo na pokožku. A s ní potom, jak já říkám, randíte zase celý den a zkoušíte ji na pokožce. Pokud se vám bude pořád líbit, tak si ji můžete koupit. A budete spokojeni.

Pojďte povědět, kam nanášet parfém, chceme-li krásně vonět a aby nám to co nejdéle vydrželo.
Ideální je to na klíční kost. Vím, že dlouhá léta bylo zažité používání za ušní lalůčky, ale tam to opravdu nedoporučuji. A to z toho důvodu, že za ušima máme mazné žlázy a ta vůně se nemusí hezky rozvinout. Takže dámy, parfém na klíční kosti, můžeme tady do krční jamky, případně na oblečení.

My už sice vůni necítíme, ale naše okolí ji vnímá. Není nutné se znovu parfémovat. I ve světě vůní platí, že méně, je někdy více.
Kornelia Adášek, specialistka na vůně

Ale tady prosím, pozor. Protože pokud vůně obsahuje vanilku nebo má tmavší konzistenci, tak může na některých materiálech dělat skvrny.

Kolik vůně si na sebe dávat, abychom nebyli jako chodící parfumerie? Určitě také potkáváte lidi, kteří to s vůní přehánějí.
Ano, bohužel je taková tendence. Protože za nějakých 15 až 20 minut už vy tu vůni necítíte. A to ve vás evokuje, abyste parfém použili znovu. Vůni už přestáváme vnímat z toho důvodu, že se s ní spojíme. My už sice svoji vůni necítíme, ale naše okolí ji vnímá. Takže opravdu radím, i tady platí, že méně je někdy více.

Kornelia Adášek v rozhlasové kavárně

Celou parfémovou radioporadnu s Kornelií Adášek si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související