Zánět spojivek i spálená oční víčka. Rizika slunečního záření popsal lékař oční kliniky

Léto je sice krásné období, ale pro některé části našeho těla představuje jistá rizika. Především oči vystavené intenzivnímu slunečnímu záření mohou trpět. Jsou správnou ochranou sluneční brýle? Mohou se spálit spojivky nebo oční víčka?

Pokud se chceme dívat na zatmění slunce, je proklamovanou nutností sledovat přírodní úkaz skrz ochranné sklo nebo brýle, které eliminují nebezpečnou část záření. Může se zdát, že slunce tolik nesvítí, ale UV záření je stále přítomné, což spousta lidí i přes neustálá upozornění podceňuje.

Obdobným způsobem se stále najdou tací, kteří se nechrání před intenzivními letními paprsky. Když je někdo chronicky vystaven silnému záření, může dojít k solární retinopatii – přímému poškození sítnice slunečním zářením.

Čtěte také

„Slunce se optickým systémem oka soustředí přímo na sítnici, do sítnice se doslova vypálí něco jako dírka, které může způsobit trvalé poškození té části sítnici, kterou se koukáme a kterou potřebujeme nejvíc,“ upozorňuje MUDr. Robert Kadlec z pražské oční kliniky Geminy.

I méně závažné obtíže ovšem mohou být extrémně nepříjemné. Stejně jako si můžeme spálit kůži, můžeme si spálit i spojivky. Jejich podrážděním vzniká zánět spojivek, který je i přes své nepříjemné působení neinfekční a zůstává bez následků.

Pozor na UV filtr

Obecně se dá říci, že brýle jsou řešením před problémy se slunečním zářením. „Je ale potřeba vybrat správné brýle pro konkrétní situaci a konkrétního člověka. UV filtr je nejdůležitější, abychom potlačili dopad ultrafialového záření. Jde o neviditelnou část, která oko poškozuje. UV filtr se dá zjistit v optice, kde vám změří, jestli je dostačující nebo ne. UV 400 je stoprocentní filtr, který odblokuje prakticky vše,“ říká s Robert Kadlec.

Dobře sedět by vám měly taky sluneční brýle. Když vám obroučky dobře padnou, to je pak radost z nošení!

Vlastnosti jako barva nebo tvar jsou ryze individuální. Brýle vám musí slušet a být příjemné, abyste je nosili. Měly by chránit dostačující část okolí očí, tenké brýle nejsou vhodné, ideální jsou velké brýle nebo sportovní modely, které jsou po stranách zahnuté.

Říká se, že nosit brýle se špatným UV filtrem je pro oči horší než nemít brýle žádné. V této záležitosti je nutné si uvědomit, že každé brýle mají určitý UV filtr. Ostatně také u obyčejného skla lom světla způsobí, že část záření neprojde. Pro oči je důležité množství UV filtru. „Oko má svůj reflex, při kterém se panenky stáhnou při osvětlení. S brýlemi se nestáhnou, zůstanou široké, vlastně je brýlemi obelžeme, a tak do oka dopadne víc světla. Pokud nemáme dostačující filtr, do oka dopadne také více ultrafialového záření, než kdybychom brýle vůbec neměli,“ dodává doktor oční kliniky Geminy.

Spustit audio