Zámek Jezeří se dostal na dopisní známku České pošty – jako čtvrtý z Krušnohoří

10. červen 2021 13:08

Na dopis je nově možné nalepit poštovní známku s motivem zámku Jezeří na Mostecku. Jde o čtvrtý motiv z Krušnohoří, který mohou filatelisté přidat do svých sbírek. Předtím už vyšly známky s přehradou Fláje, Moldavskou železniční dráhou a kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.

Ve všech případech byl iniciátorem vzniku známky Českojiřetínský spolek, v případě Jezeří se k němu přidala i obecně prospěšná společnost Montanregion Krušné hory.

„Je to určitě rarita – ne každý objekt se na takovou známku dostane. Věřím, že to i pomůže zviditelnění zámku v rámci celé republiky,“ věří průvodce zámkem Jezeří Miroslav Přibyl.

Zámek Jezeří se společně s Vlčí jámou dostal na dopisní známku České pošty. Jejími autory jsou malíř Adolf Absolon a rytec Martin Srb

„Tak jako v minulosti u poštovní známky Fláje a u poštovní známky Moldavská dráha jsou autory známky malíř Adolf Absolon a rytec Martin Srb. Ta známky je moc hezky výtvarně zpracovaná. My se snažíme formou poštovní propagace propagovat region – ty nejzásadnější a nejhezčí věci, které tady máme,“ prozradil nové známky předseda Českojiřetínského spolku Petr Fišer.

Na novém aršíku České pošty je známka s Jezeřím vedle známky s motivem Vlčí jámy u Horní Blatné na Karlovarsku, která je součástí Montanregionu, tedy hornických památek UNESCO.

Právě obecně prospěšná společnost Montanregion spolupracovala i na vzniku známky s Jezeřím.

Známka s Jezeřím i Vlčí jámou bude k dostání přímo na Jezeří mezi 6. až 9. červencem. V této době tam bude stát příležitostná poštovní přepážka.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související