Zámeckou zahradu v Rosicích nově zdobí historický včelí úl

13. prosinec 2013

Zámecká zahrada v Rosicích má novou dominantu - tři metry vysokou a 150 kilogramůtěžkou repliku historického dřevěného včelího úlu, takzvaného klátu. Ty patřily k Moravě neodmyslitelně po půl tisíciletí, ale po 2. světové válce se začaly postupně ztrácet. V tomto školním roce je začali vyrábět na Střední škole stavebních řemesel v Brně-Bosonohách v rámci projektu Šikovné ručičky Jihomoravského kraje - cesta k řemeslu.

Repliky starých moravských klátů zdobí i některé soukromé zahrady, vznikly ale pomocí moderních nástrojů. Objevit původní technologie sahající až do gotiky byl oříšek i pro restaurátory.

„Znali jsme ji, nebo jsme znali třeba části těch technologií, úlomky, a abychom mohli realizovat tento projekt, museli jsme ty střípky seskládat dohromady,“ popisuje restaurátor a mistr bosonožské školy Roman Slaný a pokračuje:

„My jsme vycházeli zejména z toho, co se dochovalo - z těch klátů, které přečkaly tu druhou polovinu 20. století zejména ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, kde jsme měli možnost studovat právě původní moravské kláty. Podle původních originálů jsme potom rýsovali dílenské výkresy, podle kterých jsme potom pracovali.“

Při práci s velkou pilou, teslicí a pořízem se postupně vystřídalo na sto padesát žáků školy, mezi nimi i třeťačka Anna Pokorná - přiznává, že některé postupy jsou fyzicky náročné i pro silné kluky:

„Mozolů plná řada, krev tekla…“ směje se Anna a vypráví: „Mě zaujala práce se šindelářským háčkem, což je velmi historický nástroj, který tady pan mistr objevil pod krovy starého domu, ten se potom zkopíroval a zrekonstruoval. Můj životní sen byl věnovat se jak truhlářství, tak restaurování nábytku, stále mě to baví a ráda nahlížím do práce starých mistrů.“

Výroba klátů bude pokračovat

Všech šest vyrobených klátů by mělo skončit v zámeckých parcích a dalších podobných místech. A podle Romana Slaného by rozhodně neměly být jen nefunkčními dekoracemi:

„Já sám jsem z vesnice, kde zemřel starý včelař a najednou se ve vesnici zjistilo, že je poloviční úroda jablek, než bylo předchozích 10 let,“ líčí Slaný a doplňuje:

„Takže my bychom skutečně byli velice rádi, kdyby se podařilo oslovit i třeba nějaké sdružení včelařů, aby potom člověk mohl jít kolem lesa po palouku a vidět prostě takové tři vyřezávané moravské kláty s šindelovou stříškou a kolem bzučící včeličky…“

Výroba klátů bude na Střední škole stavebních řemesel v Brně-Bosonohách pokračovat i v příštím roce. Počítají s půltuctem dalších kusů, které by opět měly putovat na vybraná místa po celé jižní Moravě.

autor: hol
Spustit audio