Základní školy budou muset v dubnu zapsat předškoláky do prvních tříd bez přítomnosti dětí

24. březen 2020 16:17

Zápisy do prvních tříd budou letos bez dětí, a často i bez rodičů. Základní školy mají podle ministerstva upřednostnit přihlášky bez osobní přítomnosti zákonných zástupců.

Komplikace to může být zejména pro školy se speciálním zaměřením nebo s přetlakem přihlášených, kde pohovory učitelů s dětmi bývaly vždy součástí zápisů. Nejinak tomu bude i v teplických základních školách.

„Zaslat dokumenty s elektronickým podpisem e-mailem, datovou schránkou školy, do poštovní schránky školy, nebo zaslat dokumenty prostřednictvím České pošty,“ shrnuje pro letošek nejčastější způsob zápisů do prvních tříd ředitelka základní školy Buzulucká v Teplicích Milena Hodková.

Škola je desítky let zaměřená na matematiku, u zápisů to podle ředitelky roli nehraje: „Naši prvňáčci mají rozšířenou výuku v tom směru, že mají angličtinu hravě – opravdu nezáleží na tom, jak na tom jsou intelektově. Ten výběr probíhá až v těch šestých třídách,“ vysvětluje.

Škola na Stínadlech se od nového školního roku zaměří na hokej. Využije tak sousední zimní halu.

„Projevili zájem hokejisté. Budou k nám sem posílat děti s tím, že v první třídě to bude jen jako zájmový kroužek, takže u zápisu se to nijak neprojeví,“ vysvětluje ředitelka školy Irena Eisnerová.

Škola má podle ní pro zápis všechny dokumenty, které vždy musejí podepsat oba rodiče, na webu.

Základní škola Metelkovo náměstí nadále volí osobní účast jednoho rodiče u zápisu.

„Jestliže máme kapacitu budoucích prvních tříd pro 84 žáků a k zápisu se nám běžně hlásí kolem 120 dětí, tak musíme, na doporučení ministerstva, přistoupit k tomu, co jsme ještě nikdy v existenci školy neudělali, a to je, že budeme losovat,“ vysvětluje ředitel Michal Chalupný.

Podle něj jsou teď kritériem pro přijetí dítěte do první třídy trvalé bydliště ve spádové oblasti a sourozenec ve škole. O ostatních rozhodne los.

O školu s rozšířenou výukou jazyků je dlouhodobě velký zájem. Dosud přihlížela k výsledkům motivačních testů.

Spustit audio

Související