Začaly mi pršet maminky, vypráví režisérka Olga Dabrowská. Proto natáčí dokument o rodinách samoživitelů

30. březen 2024

Absolvovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU, v praxi přidala ještě režii a její jméno najdete u mnoha televizních pořadů, některých autorských dokumentů nebo filmů. S Petrem Zelenkou například spolupracovala na projektech Mňága – Happy End, Knoflíkáři a Samotáři. Čemu se aktuálně věnuje? O tom mluvila ve studiu Rádia Praha Olga Dabrowská.

Posledním počinem Olgy Dabrowské je film Pohani, který měl minulý rok premiéru v Oděse, kde se i natáčel. Zpracovává téma náboženského fanatismu a jeho zrůdných projevů. Příběh původně napsala ukrajinská autorka Anna Jablonská, která zahynula při teroristickém útoku na moskevské letiště Domodědovo v roce 2011.

„Její tvorba je hodně vážná, ale zároveň s velkým nadhledem. Má neskutečně nadějeplné pointy. Myslím, že věří v člověka a v nějakou nadějnou perspektivu,“ tvrdí režisérka. Film Pohani zobrazuje bezbožně žijící rodinu, do které přijede fanaticky pobožná babička.

„Ten film je těžký, černobílý, je to alegorie, není to vlastně normální příběh. Je takovým dialogem mezi divadlem a filmem,“ vysvětluje Olga Dabrowská důvod, proč se rozhodli pro jeho pomalou distribuci a projekce s besedami.

Olga Dabrowská

„Ty besedy jsou potom dlouhé a vášnivé, rádi s sebou bereme nějakého religionistu, filozofa, tedy někoho, kdo může zodpovědět ty filozofičtější otázky z publika, které tam hodně často padají.“ Projekce s besedami mají teď naplánované až do prázdnin a diváci se na nich setkají i s Olgou Dabrowskou a herci.

Rodiny v nesnázích

Momentálně ji zaměstnává další projekt v podobě dokumentu o rodinách samoživitelů. „To téma přišlo vlastně úplně samo. Já tomu říkám, že mi začaly pršet maminky, nejdřív se mi ozvala jedna, že zoufale hledala pomoc. Já jsem na to zareagovala a zorganizovala jsem i takovou drobnou pomoc, která byla velice efektivní. A ta maminka se během jednoho dne dostala z těžkého finančního průšvihu,“ vzpomíná.

Začaly se ozývat další maminky i odborníci z oboru. „V dnešní době se pořád ještě strašně zavírají oči nad domácím násilím. Máte mnoho příběhů, že maminka je před dětmi týrána, mlácena a jsou na to lékařské zprávy, policejní důkazy, hlášení, přesto je nucena takovému násilníkovi předávat děti do střídavé péče.“

Olga Dabrowská

Zatím prý sbírají materiál a zajímají je především problémy, které se opakují. „A je to v neprospěch dětí a stává se to třeba po celé České republice. Chtěli bychom asi upozornit na systémové chyby, kvůli kterým dochází k systémovému týrání dětí.“

Kdy by měl být dokument dokončen? Má už vybraný název? Kdo by se do projektu měl zapojit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,
Spustit audio

Související